Új alkalmazás depresszió ellen
Ígéretesnek bizonyul a depresszió kezelésében egy olyan videojáték, mely a depresszióval kapcsolatos mögöttes kognitív problémákat célozza meg.
Az első vizsgálatba olyan embereket vontak be, akiknél időskori depressziót diagnosztizáltak. A páciensek egyik csoportja egy mobiltelefon vagy táblagép alapú terápiás alkalmazást kapott, melyet az Akili Interactive Labs dolgozott ki (EVO). Az EVO programot úgy fejlesztették, hogy javítsa a fókuszt és a figyelmet egy alapvető idegi szinten. A másik csoport egyéni, probléma-megoldó terápiában részesült (PST).

Az eredmények azt mutatták, hogy az EVO programnak jelentős kognitív előnyei vannak – a figyelem tekintetében – a viselkedés terápiával összehasonlítva. A hangulati szintet ugyanakkor egyenlő mértékben javították.

Az időskori depresszióban szenvedőkre jellemző, hogy nehezen tudják a figyelmüket a jövőbeni célokra összpontosítani, mivel a nagy mértékű aggodalom összezavarja őket. Az alkalmazás ezt hivatott fejleszteni; az eredmények pedig bíztatóak – mondta Joaquin A. Anguera (University of California, San Francisco), a kutatás vezető szerzője.

Egy másik vizsgálatban több, mint 600-an vettek részt, középsúlyos vagy enyhe depressziós tünetekkel. Az egyik csoport EVO alkalmazást használt, a második csoport egy probléma-megoldó terápiára írt alkalmazást (iPST), a harmadik a kontrollcsoport volt, akik egészséggel kapcsolatos javaslatokat kaptak, szintén egy alkalmazáson keresztül.

A középsúlyos depressziós embereknél mind a három csoportban javulás volt észlelhető. Akiknek súlyosabb depressziós tüneteik voltak nagyobb javulást tudtak elérni mind EVO, mind iPST használatával a kontrollcsoporttal összehasonlítva.

Ezek az alkalmazások hatékony terápiát nyújthatnak a rászorulóknak a jövőben. A kutatók azt azonban hangsúlyozták, hogy szigorúan klinikai felügyelet mellett szabad csak alkalmazni őket.

A tanulmány a Journal of Medical Internet Research folyóiratban jelent meg.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 09 09:00:00/