2-es típus cukorbetegség
A nem inzulinfüggő vagy időskori cukorbetegség. Ebben az esetben a hasnyálmirigy normál mennyiségű inzulint termel, de a sejtek érzéketlenné, rezisztenssé válnak vele szemben.

A nem inzulinfüggő vagy időskori cukorbetegség. Ebben az esetben a hasnyálmirigy normál mennyiségű inzulint termel, de a sejtek érzéketlenné, rezisztenssé válnak vele szemben. Általában 40 év felettieket érint, de már egyre fiatalabb korban jelentkezik. Az összes cukorbeteg körülbelül 90%-a ebbe a típusba tartozik.


A szervezetben az első változások már jóval a diagnózisa előtt megkezdődnek. Nagyon lassú lefolyású a betegség, 9-12 évvel megelőzheti a szénhidrát-anyagcsere enyhébb zavara. Ilyenkor a vércukorértékek az étkezést követően még nem érik el a cukorbetegség határértékét, de ugyanakkor túllépik a normális szinteket. Rossz hír, hogy a mérsékelten emelkedett étkezés utáni vércukorértékek is károsítják az ereket, s növelik a szívinfarktus lehetőségét.


A 2-es típus cukorbetegség okai és kockázati tényezői:

 

Lehetséges okai, hogy a hasnyálmirigy által termelt hormon nem fedezi a szervezet inzulinszükségletét, vagy csökkent a szervezet inzulin iránti érzékenysége (inzulinrezisztencia). A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetősége az életkor előrehaladtával nő, valamint fokozott hajlamosító tényezője az elhízás (körülbelül 75%-a túlsúlyos) és a genetikai öröklődés. A túlsúlyosság, azok közül is elsősorban a deréktájon kialakult zsírpárnák növelik a szervezet inzulin rezisztenciáját.


A 2-es típus cukorbetegség szövődményei:

 

A cukorbetegeknek megvan a lehetősége, hogy egészséges emberekhez hasonló életmódot folytasson. Ha viszont a betegséget nem kezelik, nem fordítanak rá kellő figyelmet, súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A szövődmények mind a két cukorbetegség formájában hasonló módon alakulnak ki; ez a tény a diabétesz-szindróma egységét bizonyítja. A szövődményekért elsősorban a magasabb vércukorszint  felelős.


Hiperglikémiás ketoacidózisos kómában a szervezet vegyhatása savas irányba tolódik el, ami magas vércukorszinttel jár együtt, az inzulinhiányos anyagcsere felborulásának súlyos formája. A hiperglikémiás, ketoacidotikus kóma lényege, hogy a keringésben nincs inzulin s emiatt az anyagcsere-folyamatok dekompenzálódnak. A beteg inzulin és megfelelő összetételű folyadék nélkül rövidesen meghal. (Nem keverendő össze programunk egyik sarkponjával, a ketózissal. Oka, hogy a test kevés szénhidráthoz jut. Ez normális folyamat, amit az egészséges szervezet szigorúan szabályoz. A ketonok a vizelettel ürülnek, esetleg a lehelettel. A szénhidrátszegény táplálkozás során ez a folyamat – főleg az elején – a súlyvesztés állapotában jellemző.)


A 2-es típus cukorbetegség tünetei:

 

A tünetek általában lassan, évek-évtizedek alatt alakulnak ki, azok is csak enyhe formában, ezért sokan nincsenek is tisztában a betegség meglétéről. Megemelkedett szomjúságérzet, gyakori vizeletürítés, megnövekedett étvágy, fáradságérzet, ingerlékenység, látásromlás, betegségek gyógyulása lelassul, fertőzések gyakori kialakulása, végtagok zsibbadása, szexuális problémák.

 

 


Forrás: : http://www.macosz.hu/atfogoan-cukorbetegsegrol_img-3.html
2016 ÁPR 08 15:51:45/