A cukorbetegek körében gyakoribb a hasmenés
Senki beszél szívesen a hasmenésről, és még kevesebben vannak azok, akik szeretnék átélni. A hasmenés ugyanakkor a szervezet természetes módszere arra, hogy folyékony formában szabaduljon meg a salakanyagtól, amikor bakteriális vagy vírusos fertőzésről, esetleg parazitáról van szó.

Emellett természetesen számos egyéb oka is lehet a hasmenésnek, ami mindenkinél más és más. A cukorbetegek esetében egészen speciális oka is lehet a jelenségnek, amelyeket Jenny Fitzgerald, amerikai szakújságíró foglalt össze. A leggyakoribbak hasmenéshez vezető okok cukorbetegek körében az alábbiak:


– Ételmérgezés
– Betegség, pl. bakteriális vagy vírusos fertőzés
– Laktózérzékenység esetén a tejcukrok fogyasztása
– Bizonyos gyógyszerek, pl. a diabétesz kezelésére gyakran használt metformin
– Egyes betegségek, pl. az irritabilis bél-szindróma vagy a Crohn-betegség
– Autonom neuropathia, a diabétesz egy gyakori komplikációja


Bizonyos esetekben a cukoralkoholok kivonása segít abban, hogy a hasmenés megszűnjön, vagy a fertőzés elmúltával a probléma magától megszűnik.

A metformin esetében előfordul, hogy egy idő után megszűnnek a hasmenéses tünetek, de van, hogy erre soha nem kerül sor, és ilyenkor a páciensnek le kell állnia a gyógyszer szedésével.

Az autonóm neuropátia a szervezetnek azokat a régióit befolyásolja, amelyek az önkéntelen testfunkciókért felelősek: egyes cukorbetegeknél a probléma hasmenéssel, másoknál szorulással jár.


A diabétesz az egész bélrendszert befolyásolja, a szájtól a végbélnyílásig. Érthető, ha a cukorbetegek körében gyakoribb a hasmenés. Fontos azonban, hogy a páciensek merjék szakember tanácsát kérni, hogy a tünetek mérsékelhetők, ill. megszüntethetők legyenek.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 28 09:20:00/