A cukorbetegek támogatása
Mivel egyre több cukorbeteg jelenik meg hazánkban évről évre, ezért 2016-ban is különös figyelmet fordítanak a cukorbetegek támogatására. Összegyűjtöttük nektek az idei évre vonatkozó támogatásokat!

Mivel egyre több cukorbeteg jelenik meg hazánkban évről évre, ezért 2016-ban is különös figyelmet fordítanak a cukorbetegek támogatására. Összegyűjtöttük nektek az idei évre vonatkozó támogatásokat!

                                                                                                    

 

A cukorbetegek támogatása

Sajnos egyre gyakoribbak a gyermekkorban előforduló cukorbetegek száma is, és nagyon fontos, hogy ezt időben észrevegyük, hiszen minél előrehaladottabb e betegség, annál nehezebben és annál költségesebb a kezelése, az eszközök beszerzése stb.

 

Érdemes ezért részt venni mindig a szűréseken, hogy időben felismerjük, ha megjelennek a cukorbetegség tünetei, illetve ha már kialakult betegségről van szó, akkor jó, ha tájékozódunk az ezt érintő kedvezményekről.

 

Nézzük meg hogyan is alakul a cukorbetegség támogatása 2016-ban hazánkban:

 

A társadalombiztosítás támogatja egyes gyógyszerek, eszközök és kezelések költségeit. Változó mértékben lehet számítani, általában 50 és 100% között mozog. A támogatott készítmények között található idegkárosodás elleni készítmény, inzulin és vércukorcsökkentő tabletták is. 

 

A legnagyobb támogatottságban a humán inzulinok részesülnek, helyzetükben 100%-os a támogatás mértéke. 
Az intenzív inzulin-analógkezelés esetében 100%-os támogatottság csak 1 évig vehető igénybe, illetve számos feltétel teljesülése mellett vehető igénybe a továbbiakban a 100%-os támogatottság. Az inzulinanalógoknak 50, illetve 90%-os a támogatottsága.

 

Nézzük meg milyen támogatás jár a segédeszközökre 2016-ban:

 

Adagolópenek esetében 80%-os támogatás akkor behető igénybe, ha az illető nem töltötte be 18. életévét vagy terhes, vakok illetve gyengén látók esetében, vagy intenzifikált inzulinkezelésben részesül, valamint a felső végtagjukra mozgáskorlátozottak esetében lehetséges.

 

A vércukorszintmérőkre 50%-os támogatás jár recept ellenében, a tesztcsíkokra (szintén receptre írva) 80%, és a nem támogatott vércukorszintmérőhöz felírt tesztcsíkok esetében pedig dobozonként 2062 Ft támogatás jár.

 

A fecskendők, tűk az inzulinadás gyakoriságától függően normatív, emelt vagy kiemelt támogatással vásárolhatók meg. A pen tűkre 80%-os támogatás jár, amennyiben szakorvos írja fel.


Ami még nagyon fontos, hogy a cukorbetegeket adókedvezmény is megilleti: Az összevont adóalap adójából le lehet vonni, a mindenkori minimálbér 5 %-ának megfelelő összeget, amely 2015-ben havonta 5.250 Ft volt. 2016-ra ez is tovább emelkedett, hiszen a minimálbér is nőtt, így várhatóan havonta 5550 Ft a kedvezmény.


Forrás: http://www.macosz.hu/cukorbetegek-tamogatasa-2016_img-1.html
2016 ÁPR 08 15:51:54/