A gyorséttermi menüket kell megcélozni a gyerekek cukorbevitelének megszorításáért
A gyerekek és a tinédzserek nagyobb valószínűséggel fogyasztanak cukros üdítőitalt, ha az gyorséttermi menühöz jár. Az eredmények ajánlása szerint az üdítő és a menü szétválasztásával redukálható a gyerekek kalóriabevitele.

A kutatók 483 fiú és lány menüválasztását elemezte a McDonald’s, Burger King, KFC, Wendy’s illetve Subway éttermekben New York, Newark, Yersey City városában.

A gyermekek átlagosan 179 kalóriával fogyasztottak többet, ha a menühöz járt üdítő, édesített tea, gyümölcslé vagy ízesített tea. Amennyiben külön vásárolták az italt ez mindössze 82 többletkalóriát jelentett. A menüt választó szülők az egyesével rendelőkkel ellentétben 24 %-kal nagyobb eséllyel választottak cukros üdítőitalt.


Az eredményeket az American Journal of Public Health című kiadványban publikálták online.

„Az eredmények alapján tanácsos a cukros üdítőitalok kivétele a gyorséttermi menükből, hiszen így csökken a kalóriabevitel, s talán csökkenthető a gyermekkori elhízások száma a folyékony kalória eliminálásával” – nyilatkozta Brian Elbel, a NYU Langone Medical Center adjunktusa.

„A kutatásunk nem fedi fel az ok-okozati összefüggést az elhízás és a gyorséttermi ételek között, azonban az eredmények felhasználhatók a jövőben népegészségügyi döntések meghozatalában.” Néhány amerikai városban adókivetéssel próbálják csökkenteni az extraméretű italok fogyasztását.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 20 09:00:00/