A magas intenzitású intervallum-edzés a legjobb cukorbetegeknek
A magas intenzitású intervallum tréning súlyokkal segít elkerülni a 2-es típusú diabétesz komplikációit – derül ki a University of British Columbia (UBC) friss kutatásából. Ez mindenképpen jó hír azok számára, akik életmódváltással kezdték az új évet.
„Már egyetlen magas intenzitású intervallum-edzés, amely a lábakat célozza, segít a vérerek megfelelő működésében. Ez már csak azért is fontos, mert a kettes típusú diabétesszel küzdők körében négyszer gyakoribbak a szív- és érrendszeri betegségek, mint a diabétesz nélkül élők között. A nem megfelelően működő érrendszer pedig a szív egészségét veszélyezteti, és akár szívinfarktushoz is vezethet” – foglalja össze a lényeget Jonathan Litte, az UBC okanagai kampuszának munkatársa.

A szakember és csapata azt vizsgálta, hogy a különféle edzéstípusok hogyan hatnak a vérerekre. Kiderült, hogy a tréningek minden esetben jótékony hatással voltak az érrendszer működésére, de a magas intenzitású intervallum-edzés bizonyult a leginkább hatékonynak. Különösen a kettes típusú diabétesszel küzdő résztvevők esetében volt látható a különbség. Ez már csak azért is fontos felfedezés, mert a Kanadai Diabétesz Szövetség szerint kb. 11 millió cukorbeteg él az országban, de az eredmények a világ minden táján hasznosíthatóak a cukorbetegség elleni harcban.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 17 16:00:00/