Az édesszájúságot az életkor, az elhízás és a dopamin is befolyásolja
A Diabetes június 15-i számában megjelent tanulmány szerzői azt állítják, új rendellenességet fedeztek fel az ételre adott jutalmazási válasz és az agyban lévő dopamin között az elhízott személyekben.

„Az emberek általában egyre kevésbé kedvelik az édességeket, amint átlépnek a kamaszkorból a felnőttkorba” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, M. Yanina Pepino. „Emellett az öregedéssel együtt egyre kevesebb dopamin receptorral rendelkezünk a striatum nevű agyi struktúrában, amely a jutalmazási rendszer egyik kulcsfontosságú része. Bizonyítható, hogy a fiatalabb életkor és a kevesebb dopamin receptor egyaránt összefüggésben áll az édességek iránti preferenciával a normális testsúlyú személyekben. Az elhízottak esetében azonban kutatásunkban nem ez volt a helyzet.”


A kutatók 20 normális testsúlyú alanyt hasonlítottak össze 24 legalább harminc pontos BMI-indexszel rendelkező, elhízott személlyel. Az önkéntesek életkora 20 és 40 év közé esett. A résztvevők különböző mennyiségű cukrot tartalmazó italokat kaptak, hogy meg lehessen határozni azt az édességi szintet, amelyet az egyes alanyok kedvelnek. A kutatók ezután pozitronemissziós tomográfiával (PET-szken) azonosították az egyes résztvevők agyában a jutalmakkal összefüggő dopamin receptorokat. A PET-szken azt mutatta, hogy bár a soványak esetében összefüggés állt fenn a dopamin receptorok, az édességek iránti preferencia és az életkor között, az elhízott személyek agyában ez nem bizonyult igaznak.


A kutatók úgy vélik, valószínűleg az inzulin-rezisztencia vagy az elhízással összefüggő más anyagcsere elváltozás járulhat hozzá a hagyományos összefüggések hiányához az elhízottak esetében.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 24 09:00:00/