Ezért szakítsd meg az üldögélést, ha 2-es típusú cukorbeteg vagy
Jól ismert és minden szakértő által hangsúlyozott a rendszeres fizikai aktivitás előnyös hatása 2-es típusú cukorbetegségben. Amerikai kutatók egy új klinikai vizsgálat keretében 519 6 hónapon belül felfedezett 30-80 éves korú cukorbeteg életvitelét elemezték.   

Jól ismert és minden szakértő által hangsúlyozott a rendszeres fizikai aktivitás előnyös hatása 2-es típusú cukorbetegségben. Amerikai kutatók egy új klinikai vizsgálat keretében 519 6 hónapon belül felfedezett 30-80 éves korú cukorbeteg életvitelét elemezték. 

 

Megállapították, hogy ébrenlétüknek átlagosan 65%-át üldögélve töltötték, és ezen időtartam 45%-át tette ki az egyfolytában 30 percnél hosszabb üldögélés. A vizsgáltak csupán 4%-a végzett naponta intenzív fizikai aktivitást. A vizsgált személyeket alapos és sokoldalú kivizsgálást követően ellátták derékra helyezett akcelerométerrel, mely mérte mind az üldögélés, mind a mozgás időtartamát és aktivitását. Azt találták, hogy a 30 percnél hosszabb ideig üldögélőkhöz viszonyítva az egyfolytában 30 percnél kevesebbet ülők, a rendszeres enyhe, közepes és intenzív fizikai aktivitást folytatók testtömeg indexe, haskörfogata, HbA1c szintje kedvezőbbnek bizonyult, a HDL-koleszterin szintek is a kevesebbet üldögélők és a fizikailag aktívak között emelkedtek. Azt a következtetést vonták le, hogy már a diabétesz kezdetén célszerű mindenkinek ajánlani a kevesebb és rövidebb időtartamú üldögélést és a testre szabott, legalább közepes aktivitású testmozgást.

 


Forrás: http://www.macosz.hu/uldogeles-megszakitasa.html
2016 ÁPR 08 15:51:50/