Fantasztikus hír a cukorbetegek számára
Milliókon segíthet egy pécsi professzor felfedezése, aki megfejtette a 2-es típusú cukorbetegség egyik kiváltó okát.

Milliókon segíthet egy pécsi professzor felfedezése, aki megfejtette a 2-es típusú cukorbetegség egyik kiváltó okát. Titokban és szinte csak saját pénzből végezte a kutatásokat. Kollégái évekig nem akartak hinni a professzornak, aki a hétvégéit is a klinikán töltötte. Nyolcévnyi kutatás után most azt állítja, hogy megakadályozható a felnőttkori cukorbetegség kialakulása, illetve akár gyógyítható is. Egy ilyen készítmény kifejlesztése és gyártása azonban több százmillió dollárba kerülhet.

 

A klinika laborjában kizárólag PhD hallgatókkal és a közvetlen beosztottakkal dolgoztak – mondta az m1 Híradónak Wittmann István professzor. Amikor aztán látszani kezdtek az eredmények, egyre többen csatlakoztak, mígnem egy csapat összeállt. Sőt, végül némi pénzt is sikerült szerezni. A szabadalmat a napokban adták be. Ha elfogadják, akkor pár éven belül megkezdődhet a készítmények kifejlesztése és gyártása. Ez viszont – becslések szerint – akár több százmillió dollárba is kerülhet. A gyógyszer, ha beválik, csak 2-es típusú cukorbetegség ellen lesz bevethető.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Az alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja megfelelő mértékben kifejteni vércukorszint-csökkentő hatását. Ez általában a harminc év feletti, arra hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató embereknél alakul ki, de az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.

Aki ebben a betegségben szenved, kevésbé érzékeny a cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormon, az inzulin iránt. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy ez a normális vércukorszintet biztosítani tudja. Ezért szükségük lehet gyógyszeres kezelésre, egyes esetekben inzulinra is. A pécsi kutatók arra jöttek rá, hogy a problémát az egyik aminosav végleges módosulása okozza.

A felfedezés magában hordozza a kezelhetőség lehetőségét is. Ha a pécsi egyetem ezzel kapcsolatos és a napokban benyújtott szabadalmát megadják, néhány éven belül olyan gyógyszerek és táplálékkiegészítők állhatnak a betegek rendelkezésére, amelyekkel megállíthatják állapotuk romlását.

Wittmann István megjegyezte: feltételezik, hogy gyógyszeres kezeléssel, táplálékkiegészítőkkel "kiűzhető" a kóros aminosav, vagy csökkenthetők beépülési esélyei, ezáltal javulhat a betegek inzulinérzéketlensége. Azt gondolják ugyanis, hogy ez történik az áttörési jelenség során is: kéthetes intenzív inzulinkezeléssel csökkentik a kóros aminosav képződését. Ha a szabadalmat megadják, és elegendő anyagi forrás áll rendelkezésére, folytatódhatnak az elméleti kutatások, és csak ezután jöhetnek a humán kísérletek. Hosszú évekre van szükség, amíg az új gyógyszerek és táplálékkiegészítők a mindennapos gyakorlatban alkalmazhatókká válnak" – mondta a klinika vezetője.

Magyarországon egymillió cukorbeteg él és ugyanennyien vannak a betegséget megelőző állapotban. Utóbbiak közül sokan nem vizsgáltatják ki magukat. A pécsi kutatók felfedezése nemcsak a cukorbetegség, hanem anyagcsere-problémák, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében és a rákgyógyításban is segíthet.


Forrás: http://www.macosz.hu/fantasztikus-hir-a-cukorbetegek-szamara.html
2016 ÁPR 08 15:52:09/