Fontos, hogy a cukorbetegek odafigyeljenek lábuk melegen tartására télen
A hideg téli időjárás különösen kedvező táptalaja a nem megfelelő keringésből és idegkárosodásból fakadó lábproblémáknak a diabéteszes páciensek esetében – figyelmeztet Dr. Michael Ambroziak michigani lábsebész.
A szakember szerint az eső, a hó és a havas eső közös tulajdonsága, hogy nedvességet okoz. A zokniban és a cipőben felgyülemlő nedvesség rengeteg baktériumot tartalmaz, amely bizonyos esetekben különféle fertőzések kialakulásához vezethet.

„A diabétesszel küzdők különösen veszélyeztetett kategóriába sorolhatók, ezért rendkívül fontos, hogy legyen náluk váltózokni, ha esetleg beázna a cipőjük, és különös figyelmet fordítsanak a lábujjaik közötti részre is” – fogalmaz Ambroziak az American College of Foot and Ankle Surgeons friss közleményében.

A diabétesz során gyakori lábat érintő probléma az idegkárosodás, a neuropátia, ezért aztán a közvetlen és magas hő is kerülendő, ahogyan a nedvességgel járó problémák is. A helyzetet az teszi különösen bonyolulttá, hogy a neuropátia miatt a láb gyakran zsibbad, érzéketlenné válik, ezért a nedvességet nem feltétlenül érzi a páciens.

A gondos otthoni ellenőrzés hideg időben természetesen a szakember szerint sem zárja ki a rendszeres orvosi ellenőrzéseket, amelyek rendkívül fontosak.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 19 09:00:00/