Minél fittebbek vagyunk, annál kisebb az esélye a cukorbetegségnek
Minél egészségesebb a szív és a tüdő, annál kisebb az esélye a prediabétesz és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának – derül ki egy friss kutatásból.

„Tanulmányunk voltaképpen tudományos bizonyítéka annak a gyakran hangoztatott nézetnek, hogy a fittség segít elkerülni a prediabéteszt és a diabéteszt” – mondja a kutatást vezető Dr. Lisa Chow, Minnesotai Egyetem munkatársa.


A felmérés során több mint 4300 felnőttet vizsgáltak, akik Birminghamben, Chicagóban, Minneapolisban és Oaklandben éltek. Először 1985-ben vagy 1986-ban vettek részt futópados terheléses vizsgálaton, amikor 18 és 30 év közöttiek voltak. A teszteket aztán hét és húsz évvel később megismételték.


Kiderült, hogy ez alatt az időszak alatt azok, akiknek a szíve és a tüdeje egészségesnek bizonyult, prediabétesszel vagy 2-es típusú diabétesszel is kisebb eséllyel küzdött. Ez az állítás még akkor is állt, amikor a szakemberek a testtömeg-index szerinti különbségeket is figyelembe vették.

Ez a fajta fittség napi 30 perc aktív testmozgást követelt heti öt napon, vagy visszafogott testmozgást napi 40 percben, hetente ötször – állítják a szakemberek.


„Fontos, hogy különféle tömegsport-rendezvényekkel hívjuk fel a figyelmet az általános fittség fontosságára, hiszen segítségével egy sor súlyos betegség elkerülhető” – teszi hozzá dr. Chow.

Az anyag a Diabetologia című szaklapban került publikálásra.


Forrás: Medipress - fotó: Pixabay
2016 JÚN 06 16:00:00/