Honnan tudhatjuk, hogy petefészek cisztánk van?
Ciszták egész testünkben kialakulhatnak, tehát a petefészkünkben is. Lehetnek jóindulatúak vagy rosszindulatúak, észre sem vesszük őket vagy pokoli fájdalmat okoznak... 

Mi az a petefészek ciszta?

 A petefészek ciszta egy kis folyadékkal telt tömlő, amely a petefészeknél jelentkezik. "Ezek a ciszták gyakoriak és nincs semmilyen tünetük", magyarázza Vergot professzor, a belgiumi UZ Leuven kórház szülészeti- és nőgyógyászati osztályvezetője.


Nem rosszindulatúak?

"Ez a petefészek cisztától függ", teszi hozzá a professzor. "A leggyakoribb a funkcionális ciszta, ami jóindulatú. Az ovuláció alatt jelentkezik és magától eltűnik."

Hogyan alakulnak ki a petefészek ciszták?

"A funkcionális ciszták mellett léteznek még az organikus ciszták", folytatja Vergote professzor. "Ezek a ciszták lehetnek jó- vagy rosszindulatúak. Egyes sejtek rendellenes növekedéséből adódnak. Közülük a leggyakoribbak a dermoid ciszták és a cisztadenomák.

 

Melyek a petefészek ciszták tünetei?

A petefészek ciszták általában tünetmentesek. Gyakran csak véletlenül találunk rájuk egy hüvelyi- vagy egy ultrahangos vizsgálat során. Azonban a panaszok mögött állhatnak például, amikor már túl nagyok szétszakadnak, vagy elfordulnak.

Ez esetben a következő tünetekkel találkozhatunk:

  • megduzzadt has
  • hosszantartó hasfájás, egy hirtelen alhasi nyilallással
  • medencetájéki fájdalmak
  • menstruációs zavarok
  • a szexuális aktus közben fájdalomérzet
  • hányinger
  • szédülés

"Ha hasonló panaszunk van azonnal forduljunk orvoshoz", ajánlja Vergote professzor.


Hogyan diagnosztizálja az orvos?

"Ha a hüvelyi vizsgálat után a nőgyógyász petefészek cisztára gyanakszik, ultrahangos vizsgálatot fog kérni", szögezi le Vergote professzor. Az ultrahangos vizsgálat során kiderül a ciszta mérete, formája, elhelyezkedése és az állaga (folyékony vagy szilárd). Ezen adatok alapján az orvos eldönti, hogy várjanak-e vagy a műtétet válasszák.

Amennyiben az ultrahangból kiderül, hogy nem csak folyadékból áll a ciszta, az orvos vérvételre is elküldi, hogy megmérjék a CA 125 szintjét. Bizonyos esetekben a magas CA 125 szint petefészek rákra utalhat.

Forrás: www.e-sante.fr
2014 AUG 05 22:50:40/