Idült középfülgyulladás
A középfülgyulladásokat szokás hurutos és gennyes formákra osztani, mindkét csoportban megkülönböztetünk heveny, krónikus és szubakut folyamatokat. 

Az idült középfülgyulladás jellemzői  a dobhártya be nem záródó nyílása,  az állandó vagy időszakosan fennálló fülfolyás, halláscsökkenés és a fájdalom hiánya. A dobhártya átszakadása létrejöhet heveny középfülgyulladás, a fülkürt szellőzési zavara, elzáródása, idegentest okozta sérülés és hirtelen nyomásváltozás következtében is, de kémiai anyagok vagy hőhatás miatti égési sérülés is okozhat ilyen károsodást. A dobhártya perforációja lehet valódi lyuk, ez általában a dobhártya közepén helyezkedik el, valamint lehet egy kialakult behúzódás, zsákszerű képződmény bejárata, amely a hallójárat felől lyukként jelenik meg a dobhártya széli részein. . Ha a dobhártya közepén helyezkedik el a nyílás, akkor az idült gyulladás gyakran az orrot vagy garatot érintő fertőzés, például közönséges megfázás után lángol fel, de okozhatja fürdés vagy úszás során középfülbe jutó víz is. A fellángolások hátterében általában bakteriális fertőzés áll, és fájdalmatlan, gennyes, néha bűzös fülfolyással járnak. Ezek ismétlődése polipnak nevezett szövetburjánzások kialakulását eredményezheti, melyek a szakadáson át a középfülből a hallójáratba türemkedhetnek elő. A visszatérő fertőzések elpusztíthatják a hangok vezetéséért felelős hallócsontok egy részét is, így vezetéses halláscsökkenés jön létre.

A dobhártya szélén lévő nyílás okozta idült középfülgyulladás is vezetéses típusú halláscsökkenéssel és  fülfolyással jár,  ebben az esetben gyakoribbak a komolyabb szövődmények, például a környező csontok gyulladása, belső fül gyulladása, arcidegbénulás,  agyi fertőzések, agyi vérömleny, thrombosis kialakulása.Ennek hátterében gyakran   koleszteatomás középfülgyulladás áll, azaz fehér gyöngyszerű anyag, elszarusodó laphám halmozódik fel a középfülben. A koleszteatoma a környező csontállomány pusztulását okozva nagyban hozzájárul a súlyosabb szövődmények létrejöttéhez.

A betegség fellobbanása esetén az orvos szívóberendezés és tisztító pálca segítségével alaposan kitisztítja a hallójáratot és a középfület.  A sarjszövet kezelésére lápiszos vagy ecetsavas ecsetelést használnak és szteroidot tartalmazó kenőcsöt helyeznek a fülbe. A súlyos fellángolásokat szájon át adott antibiotikummal kezelik. A dobhártya nyílása általában műtéti úton zárható. Ha a hallócsont láncolat is sérült, akkor a műtét során ez is helyreállítható. A koleszteatomákat sebészi úton kell kezelni, ha ugyanis nem kerül sor az eltávolításra, akkor  a középfül helyreállítása nem lehetséges. Heveny szövődmény kialakulása azonnali műtéti ellátást igényel. 

Lektorálta Dr. Varga Zsuzsa