Kismedencei fájdalom
A medence, ami az anyaméhet, a petevezetőket, a petefészkeket, a hüvelyt, a húgyhólyagot és a végbelet tartalmazza, a törzs legalsó része, a has alatt és a csípőcsontok között. A nők gyakran éreznek fájdalmat ezen a területen. 

Az ilyen fájdalom változó típusú és erősségű, néha nehéz lehet kideríteni az okát. A kismedencei fájdalmat gyakran, de nem mindig a szaporodási szervrendszer betegségei okozzák. A medencei fájdalom más okai a belekkel és a vizeletelvezető rendszerrel kapcsolatosak. Lelki tényezők hatására a fájdalom súlyosabbnak tűnhet, vagy még akkor is jelentkezhet a fájdalomérzés, amikor nincs semmiféle orvosilag igazolható eltérés.

Kórisme: Ha egy nő hirtelen fellépő, jelentős fájdalmat jelez az alhas, vagy a medence területén, az orvosnak gyorsan el kell döntenie, hogy a helyzet veszélyállapota-e, ami azonnali sebészi beavatkozást tesz szükségessé. Vészhelyzetre példa a vakbélgyulladás, a bélfal átszakadása (perforáció), petefészekciszta megcsavarodása, méhen kívüli terhesség, és a petevezeték megrepedése. Az orvos a fájdalom leírásából gyakran meg tudja határozni annak okát, az arra vonatkozó adatokból, hogy milyennek érzi a beteg (éles vagy tompa), milyen körülmények között és milyen hirtelen kezdődött, mióta tart és hol helyezkedik el. További tünetek segíthetik az orvost a kórisme felállításában, ilyen a láz, a hányinger vagy a hányás. A fájdalom fellépésének időbeli viszonya az evéshez, alváshoz, nemi élethez, mozgáshoz, vizelet- és székletürítéshez szintén segíthet. Először fizikális vizsgálatot végeznek. A kismedencei (belső) vizsgálat mindig része a medencei fájdalom kivizsgálásának, segíti az orvost annak meghatározásában, hogy mely szervek érintettek, és van-e gyulladás. A laboratóriumi vizsgálatok, mint például a teljes vérsejtszámlálás, vizeletvizsgálat vagy terhességi teszt, kimutathatnak fertőzést, belső vérzést, vagy méhen kívüli terhességet. Szükséges lehet a belső szervek ultrahang-, komputertomográf- (CT), vagy mágneses magrezonancián (MRI) alapuló képalkotó vizsgálata. Néha az orvos sebészi feltárást, vagy laparoszkópiát végez (az utóbbi eljárás során száloptikás csövet használnak a hasi és medencei szervek vizsgálatára), hogy meghatározza a fájdalom okát.

Mi okoz kismedencei fájdalmat?

A szaporodási szervrendszerrel kapcsolatos okok: méhen kívüli terhesség, méhnyálkahártya-szövet a méhen kívül, mióma, nagy petefészek-ciszták vagy ezek megrepedése, az ovuláció okozta fájdalom, medencei pangás, kismedencei gyulladás, megrepedt petevezeték, a petefészek megcsavarodása.

A szaporodási szervrendszerrel nem kapcsolatos okok: vakbélgyulladás, húgyhólyaggyulladás, a gyomor és a belek gyulladása, gyulladásos vastag- és végbélbetegség, a szerveket a hasfalhoz kötő hártyában lévő nyirokcsomók gyulladása, vesegörcs.

 

2014 JÚL 24 09:30:56/