Mononucleosis - egy rosszul elmosott pohár és kész a baj
Ez a betegség cseppfertőzés útján terjed, ezért a nép nyelvén “csókbetegségnek” is hívják, de egy koszos vizespalack, vagy nem megfelelően elmosott pohár is okozhatja.  

Ez a típusú betegség leginkább a tüszős mandulagyulladáshoz és az influenzához hasonlít, mivel szinte ugyanolyan tüneteket produkál. Változó, hogy ki hogyan reagál a fertőzésre, vannak akiken hamar átmegy és csak átmeneti levertséget éreznek, de vannak, akik jobban megszenvedik, ilyenkor megnagyobbodhat a lép, erős hasfájás léphet fel, a nyirokcsomók megduzzadnak, torokfájás, láz és gyengeség jár vele.


Míg a beteg kiheveri teljesen bele telhet egy hónap is, sajnos serdülőkorban a leggyakoribb így esélyes, hogy a diák sokáig hiányozni kényszerül az iskolából. Cseppfertőzés útján terjed, ezért a nép nyelvén “csókbetegségnek” is hívják, de egy koszos vizes palack, vagy nem megfelelően elmosott pohár is okozhatja.


Érdekes, hogy aki egyszer életében elkapta, másodjára már nem fertőződhet meg, mivel immunrendszere természetes védekezőképességet fejleszt ki a betegség alatt. Vannak, akik csak hordozzák a vírust, mint a herpeszt, de nem fertőződnek meg, de ők könnyen továbbadhatják másoknak. Az orvosok többnyire pihenést javasolnak ilyenkor, fontos, hogy ne erőltessük meg magunkat, hiszen a belsőszervek megnagyobbodáskor sérülhetnek fizikai terhelésre.



Forrás: https://egeszsegmagazin.hu - Fotó: Youtube