A cukros, zsíros étrend növeli a mellrák kockázatát
Spanyol kutatók kimutatták, hogy azoknak a túlsúlyos és elhízott nőknek, akik nyugati típusú étrendet fogyasztanak, sűrűbb a mellszövetük, ezáltal megnő náluk a mellrák kialakulásának kockázata.

A kutatást vezető dr. Marina Pollan, a madridi Epidemiológiai Központ szakembere hangsúlyozta, hogy a mellrák kockázatának több mint negyven százalékos növekedése már komoly intő jel arra nézve, hogy az egészséges testsúly megőrzése minden szempontból fontos dolog.


A nyugati stílusú étrendre a magas zsírtartalmú tejtermékek, a feldolgozott hústermékek, a finomított gabonából készült ételek, továbbá az édességek, édesített italok, készételek, szószok jellemzőek. Ezzel szemben a mediterrán étrend sok halból, zöldségből, hüvelyesből, főtt krumpliból, gyümölcsből, olíva és növényi olajból, kevés üdítő italból áll. Azok a nők, akik utóbbi étrenden élnek, kisebb arányban vannak kitéve a mellrák veszélyének.


Az Obstetrics and Gynecology című lapban közzétett kutatás során Pollan és munkatársai több mint 3500 nőt kísértek figyelemmel, akikről összegyűjtöttek minden fontos adatot mind a saját, mind a családi kórtörténetükről, táplálkozási szokásaikról, valamint a mellszövetük sűrűségét is megmérték mammográfiai vizsgálat segítségével. Számba vették mindenkinél az életkorát, súlyát, azt, hogy fogyaszt-e alkoholt, dohányzik-e, volt-e hormonkezelése, illetve elkezdődött-e már nála a menopauza.


Mindezek egybevetése alapján egyértelműen kiderült, hogy a nyugati étrend összefüggésben áll a nagyobb mellsűrűséggel, ám a jövőben még további vizsgálatok elvégzésére is szükség lesz, ahol egyrészt nem az alanyok saját visszaemlékezése alapján mérik fel a táplálkozási szokásaikat, másrészt arra is kitérnek, hogy ki mennyit mozog.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 11 16:00:00/