Dr. Gyovai Gabriella

Nőgyógyász szakorvos 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket.

Első sorban nőgyógyászként dolgozom Szentesen, mindenféle korosztályba tartozó páciensekkel.
1989-ben végeztem az orvosi egyetemet Szegeden, utána rögtön a szentesi kórház szülészetén dolgoztam, folytatva a családi hagyományt. Ezen az osztályon születtem és 5 éves koromig abban a szobában laktunk, ami most az orvosi szoba. Édesapám jókezű, sikeres nőgyógyász volt ugyanitt, ma már nyugdíjas. A sors úgy hozta, hogy beleszerettem a szülészet-nőgyógyászat mellett a pszichológiába és a központi idegrendszer működésének kutatásába. A Maastricht-i egyetemen szorongásos és hangulati zavarokkal kapcsolatos  központi idegrendszeri kutatásokat tanulmányoztam. Közben a dolgoztam a klimax és csontritkulás témában és vezettem a gyermek-nőgyógyászat szakrendelést. 

2004-ben úgy láttam, hogy szükség van egy olyan magyar nyelvű könyvre, ami a szexuális életre ható gyógyszerekkel foglalkozik, ezért megírtam a “Szexuális farmakológia” című könyvet. Klinikai gyógyszervizsgálatokban is részt veszek, premenstruális szindróma, fogamzásgátlás, vizeletcsepegés és változókor témakörben. A méhelőesés és egyéb anatómiai eltérések konzervatív kezelése is nagyon érdekel:  a kocka- és ringpesszáriumok és az elektrostimuláció. A változókor komplex kezelése mindig kedves területem volt. Hormonális, pszichológiai, pszichiátriai vonatkozásai újra a kutatások élvonalába kerültek.

2007-től az oxfordi szexuális medicina akadémiára jártam aztán szereztem egy európai szakvizsgát is ebben a témában. Most is imádok tanulni és átadni, amit tanultam, tapasztaltam. Ha tehetem, részt veszek hazai és külföldi konferenciákra és olvasok annyit, amennyit időm enged. A helyi rádióban hosszú évekig volt egy hetente megjelenő műsorunk “Nőkről nemcsak nőknek”címmel, ami sokakhoz eljutott és nagyon szerették itt a környékünkön. Évek óta tagja vagyok a Tudományos Újságírók Klubjának, ami szakmailag is sokat segít abban, hogy minél jobb cikkeket írjak nyomtatott sajtóban vagy internetes oldalakon. 
A férjem, gyerekeim, szüleim támogatása fő szerepet játszik abban, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatok, amelyet értékesnek, élvezetesnek tartok. 


Tisztelt Olvasóink!

Dr. Gyovai Gabriella orvos szakértő 2017. augusztus 1-től nem fogad kérdéseket. Megértésüket köszönjük. Infobeteg.hu.

Tisztelt Doktornő! 47 éves vagyok , 07.07. volt eü kaparásom . Azóta 2x véreztem 1-1 napig /pecsételő vérzés/ majd 27-e óta gyenge vérzés . Az orvos norcolut-ot írt fel 2x1 csak azt nem mondta, hogy mikor kell elkezdeni szedni . 2 éve már szedtem 6 hónapig /2x1 20 napig majd 10 nap pihi / Az asszisztens szerint akár ma is elkezdhetem szedni de a beteg tájékoztató megzavart Önnek mi a tanácsa Várom válaszát Répásné

Nyugodtan el lehet kezdeni bármikor, ha nem rendszeres a ciklus. Ha rendszeres, akkor a 10.naptól. A 10 napig 2x1 és 10 nap szünet az jó módszer. Érdemes addig így szedni, amíg hoz vérzést.

Kedves Doktor Nő
Mi a teendő ha elfelejtettem szünetet tartani a 21dik tabletta bevétele utan?
Vasárnap vettem be az utolsó tablettát es hétfőtől kellett volna egy hetes szünetet tartanom, de szombaton jöttem rá, hogy nem tartottam szünetet. Mi a teendő ilyenkor? Vegyem be a maradék tablettákat vagy tartsak most egy hetes szünetet? Meg sosem felejtettem el szünetet tartani ezért nem tudom, hogy mi a teendő.
Koszonom a válaszát előre is

Nem gond, ha nem volt szünet. Kicsit eltolódik a ciklus, de ez nem gond. Sportolók akár egész verseny időszakban kihagyják a menstruációt, sőt már van olyan fogamzásgátló is, amivel csak 3 havonta van vérzés. Tehát minden rendben.

Kedves Doktornő!
44 éves vagyok, 7 éve nem védekezünk. A ciklusom pontos, 28 napos. 12 nap mulva várom a menszeszemet. Viszont a nyaralásunk első napja (amit már nagyon várunk,mivel a férjem is csak akkor lesz itthon)a menszeszem első napjára esik. Segítséget szeretnék kérni abban, hogyan tudnám eltolni a vérzésemet 5-6 nappal.
Válaszát előre is köszönöm.
Kasu Zsuzsa

Legbiztosabb fogamzásgátlóval eltolni a menstruációt, ha nem dohányzik, nincs visszeres lába,nem volt thrombózisa és elég folyadékot fogyaszt. Másik megoldás a Norcolut 2x1 vagy természetes megfelelője pl Progesteron Exeltis 2 mg. Van, aki megvárja a mensest, de méhösszehúzóval és vérzéscsillapítóval 1-2 naposra korlátozza.

Tisztelt Doktornő!

Azzal a kerdessel fordulok onhoz, h biztonsagban vagyok-e, ha jangee 0,003-rol symicara valtottam? Egy szazad mg elteres van a hormontartalom kozott, es ez nem befolyasolja-e a vedettseget? A jangeet egy honapig szedtem a menstruaciom elso napjatol, majd het nap szunet utan valtottam.
Miutan egyutt vtam a parommal( kozvetlen verzes utan) vettem eszre, h kisebb a hormontartalom.
Mennyi az eselye a teherbesesnek?

Valaszat elore is koszonom!
Tisztelettel:
Martha Bernadett

Legyen nyugodt, a váltás nem csökkenti a védettséget. A vérezgetésnek valami más oka lehetett.

Jó napot!
21 éves vagyok, most szedek először fogamzásgátló tablettát. A menzeszem első napján kezdtem el. A menzeszes lejárta után barnás folyásom van, már 4ik napja tart. Ez normális az első pár hónapban? És meddig a normális?Eléggé pattanásos voltam és a szőrzetem is sűrű, ami alapból nem egy normális hormonháztartás miatt van.

Az első hónapban nagyon gyakori a pecsételés,kb 40 százalék - főleg ha az első napon kezdjük szedni. A következő 2 hónapban előfordulhat, de sokkal ritkább. A pattanásos bőr kb 3 hónap alatt lényegesen javul, a szőrösödés lassabban.

Kedves Doktornő!

Három hete tapasztalok görcsös fájdalmat két ponton, a köldökömtől nem messze. Az utóbbi néhány napban a kétoldali fájdalom az alhasamnál is érződött. A fájdalom kb. néhány másodpercig tart, majd megszűnik, a hasam nyomásra sehol nem fáj. Korábban bélproblémára gyanakodva felkerestem gasztroenterológust, aki nőgyógyászati vizsgálatot javasolt. Szeretném a véleményét kérni, utalhatnak-e ezek a tünetek nőgyógyászati jellegű problémára. Négy éve szedek fogamzásgátló tablettát (Dienille), és az utóbbi három hónapban viszketés és pirosodás is jelentkezett, ám néhány napon belül ezek a tünetek megszűntek.
Válaszát előre is köszönöm.

Valóban végig szoktuk vizsgálni a problémákat több szakterület szemszögéből. Az irritábilis bél és a táplálkozási intolerancia kizárása mellett hasznos endometriózis után is vizsgálódni. Néha a legegyszerűbbet, a hólyaghurutot nem vizsgáljuk, pedig akkor is jelen jehet, ha nem a klasszikus felfázás tüneteket tapasztaljuk.

Kedves Doktornő!
Orvosom Esmya tabletta szedését javasolta miómára. Nekem csekély mértékű mélyvénás trombózis hajlamom van. 13 évvel ezelőtt fogamzásgátló tabletta váltotta ki a trombózist, de 10 éve nem kell vérhigító tablettát szednem. Fogamzásgátlót nem szedek természetesen azóta semmilyen panaszom nem volt. Kérdésem annyi lenne, hogy ezzel a trombózis hajlammal elkezdhetem e az Esmya szedését? Orvosom azt mondja,hogy igen ,de én elbizonytalanodtam.
Válaszát köszönöm.
Üdvözlettel, Andrea

Az Esmya nem fokozza a trombózis hajlamot a gyógyszervizsgálatok szerint. Biztosan vigyáz a fokozott folyadék-bevizelre és a mozgásra, mert ez fontos akkor is, ha semmilyen gyógyszert nem szed az ember. Az Esmyát nyugodtan szedheti.

Kedves Doktornő!

43 éves vagyok, hosszú évek óta Lyndinette 20-at szedek. Szeretnék váltani, mert a kilóimnak nem tett jót. A Zolely-t javasolták, hogy szedjem. Mi a véleménye? A Zoelynek is alacsony a hormontartalma?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Ildi

A Zoely jó választás. Érdekes dolog a fogamzásgátló és a kilók kérdése: van, aki hízik, másik fogy ugyanattól a gyógyszertől. A Zoely alacsony a hormontartalmú, de a nagy különbség abban van, hogy ösztrogén tartalma természetesebb. Érdemes kipróbálni.

Kedves Gabriella!

Véleményét szeretném kérni.
A kisajkaim kétszeresére fel vannak duzzadva, ez diszkomfort érzést von maga után. Nőgyógyásznál jártam, bőrgyógyászt is felkerestem de egyikük sem tudta az okát.
Ön mit gondol?
Várom válaszát.

Többféle oka lehet. Gyakran látom gombás folyamat egyetlen tüneteként,ilyenkor 1-2 hónapig kell heti 1 capsulát szedni, steroidot tartalmazó gombaölőkrémet használni és antiallergiás tabéettát, mert ilyenkor a gomba egyik összetevőjére is túlérzékenység alakulhat ki.Ha fájdalmas, akkor körőszöveti gyulladás lehet, amit baktérizum okoz. Cellulitis a neve, de semmi köze a női magazinokban emlegetett szépséghibához. Láttam olyan esetben is, amikor a vesefonkció nem volt rendben, ezt a nagylabor kimutatja.

Tisztelt Doktornő!
Többször volt küretem 52eves nő vagyok. A legutóbbi tavaly augusztus 17. nem kaptam semmi gyógyszert, tavaly októbertol december közepéig nem is volt menzeszrm. (Apukam meghalt, gondolom stressz miatt) iden januártól 21 napra vagy 1_2honap kimaradassal 4-5 napig volt szinte csak rózsaszínu barnazas. Májusban meg júniusban is idore jött csak a 5napos barnazas után most visszajött a barnazas pár napra. endometrium 8mm. kaptam 10napra 7nap szünettel majd 29napra 2x1 norcolutot.
7napos szünetben meg kell jönnie a havimnak. de ha már kevés volt nagyon remélem nem jön ujra meg rendesen. ha szunetekben nem jön meg az miért baj, mert az orvosom azért irta fel igy hogy ne legyen küretem újra. Akkor most semmit nem ertek. segítséget varom, 3kuretem volt 10ev alatt mar kihagynam ezt meg az egészet.
Köszönöm válaszát :Aniko

A női ciklust kétféle hormon irányítja: az első 2 hétben termelődik az ösztrogén - a tüszőhoron- és megvastagítja a méhnyálkahártyát. A közepétől termelődik a sárgatest hormon - progeszteron - ami átalakítja a méhnyálkahártya szövetet. Amint ennek a hormonnak a szintje csökken a ciklus vége felé, a leválás tökéletes lesz, a menstruáció néhány naőpos és nem elhúzódó. 45-48 évesen a tüszőhormonból sok keletkezik, így magvastagodik a méhnyálkahártya, de a sárgatest hormonből igen kevés, néha szinte semmi. Így a vérzés időpontja teljesen véletlenszerű, igen bő és mivel ez nem egy átalakult méhnyálkahártya, hosszú pecsételés várható. Ha kevesebb az ösztrogén, akkor a méhnyálkahártya sem vastagodik nagyon, a vérzés kevesebb, barnás pecsételés. Sajnos ez bármikor bővebbé alakulhat. A hormontermelés ugyanis ilyenkor nem követ állandó csökkenést: hol sok, hol kevés. A legjobb kezelés, amit kezelőorvoda javasolt: ha visszaadjuk a szervezet számára hiányzó sárgatest hormont Norcolut formájában, akkor a vérzés bejósolható és normális menniségű lesz. Ha kevés ösztrogén termelődött, akkor azt a keveset választja le a gyógyszer. Ha hagyjuk a kiegyensúlyozatlabn ösztrogén termelést és méhynálkahártya vastagodást, az fokozza a későbbi méhtestrák rizikóját. A Norcolut tehát jó választás.

Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát. Valami természetes progeszteront tud nekem ajánlani. Norcoluttol ideges vagyok, meg fáj a bal hátsó combom közepén. Sajnos amitől terottam bejott. Tavaly augusztusi kuretem ota csak rózsaszín barnás havim volt 4-5 napig. A norcolut 7napos szünetében
felpuffadva, hasfajosan, lábszárba nyillalo fajdalommal normalis menzesszel tellik. Mérges is vagyok mert már ugy gondoltam vége a 10eves szenvedésnek. 3kuret nem játék. És most újra a gyógyszernek köszönhetően remélem nem áll vissza és kezdhetek mindent előrol. kuret szoba nem jön nalam újra, nem hiszem hogy ezt évente ujra és ujra kell menni ha pecseteles van.
segítséget kérem. valami természetes módszer. baratcserje folyamatos szedese? nem tudom hogy 1,5 hónap norcolut most mit segíthet még ha 10 even belul többszörös honapok szedese is kevés volt belőle.
Köszönöm válaszát. üdvözlettel Anikó

Tisztelt doktornő!
13 éves lányomnak tavaly novemberben jött meg az első menstruációja. Három ciklusa rendben lezajlott, 26-28 naposak voltak. Február óta viszont nem jelentkeznek a vérzései. Vékony, alacsony termetű gyerek, de ebben a fél évben rengeteget nőtt, teljesen átalakult a teste, másodlagos nemi jellegei kifejezettebbek lettek, eltünt a pocakja. Meddig várjunk a vérzésre? Milyen vizsgálati és terápiás lehetőségek vannak? Köszönöm!

A gyors növekedés és relatív fogyás időszakában előfordul, hogy leáll a menstruáció. Külön figyelni kell, hogy nehogy beinduljanak diétás hóbortok, mert akkor sokkal nehezebb helyre hozni. Hormon profilt szoktunk nézni, Lh FSH, ösztadiol.prolaktin TSH, de ez ráér fél évmúlva. Nagyon jó tapasztalataim vannak a Premens nevű gyógynövény alapú tablettával és az inofoliccal, ami táplálék kiegészítő. Elég gyorsan helyre hozza a ciklust.

Kedves Dokornő!
Most fogom elkezdeni a legelső fogamzásgátló tablettámat,de vannak kételyeim.Utána olvasta a Symicia nevezetű fogamzásgátló tablettának és elég sok negatívumot olvastam.Ezek mellett félek attól hogy hízni fogok,mivel hajlamos vagyok rá.
Lehet tőle bármiféle maradandó károsodás(súlygyarapodás stb)?

A Symicia elég ritkán okoz hízást sőt sokaknál inkább egy kis fogyást látunk. Fontos lesz sok folyadékot fogyasztani - ez a legjobb módja a trombózis megelőzésének. Nagyon fontos óvintézkedés ez, akár szedünk gyógyszert, akár nem, és kevés helyen írják le. Ha hányinger lenne - ami ritka - az el szokott múlni kb 1 hét alatt. MagneB6 szokott jó lennei rá.

Kedved Doktornő! Közel 2 éve küzdünk babaügyben. Azóta volt lapar-hiszteroszk.műtétem is. Most tartunk a 2. inszeminácionál. Eddig mindig úgy szedtem a progeszteront, hogy ciklus 14.napjától 10 napig. Az lenne a kérdésem, hogy ha abbahagyom, hirtelen nem csökken le a prog.szint kockáztatva egy esetleges vetélést?máshol azt olvasom/hallom, hogy addig szedik, amíg meg kellene jönnie, aztán tesztelés, ha negatív, akkor abahagyni és pár nap mulva megjön. Tanácstalan vagyok. Előre is köszönöm a válaszát!

Igen, az abbahagyás előtt meg kellene nézni a menotesztet és ha pozítív, akkor feltétlen szedni kellene tovább, legalább a 14. hétig - sok szakember szerint inkább tovább.

Kedves Doktornő!

29 éves vagyok és Harmonetről szeretnék váltani valami modernebb gyógyszerre. Mit ajánl? A symicia jó választás lenne?

Másik kérdésem kicsit összetettebb. 10+ éve folyamatos fehér nyúlós folyásom van, ami nem szagtalan, de nem is kellemetlenűl szagos. Valójában már megtanultam vele együtt élni, mivel sajnos nem sikerült eddig választ kapnom a miértre. Kezeltek az évek során baktériumra, vírusra, de általában gombának hiszik...persze semmi nem segít. Fiatal koromban az orvosom állandóan az irrigálást javasolta. Viszont így felnőtt fejjel, én azt gondolom talán épp ez okozta az állandósult tünetet. Volt egy időszak mikor vény nélküli hüvelyflora visszaallitó készítményeket próbálgattam a gynophilus kúp talán hozott is javulást, de sajnos nem sokáig . Ennyi év után is meg néha probalkozok, hogy hátha találok egy orvost aki tud tanácsot adni vagy akar megoldást is a probelmára.

Előre is köszönöm válaszát!

Legjobb "testre szabottan " sőt néha "lélekre szabottan javasolni a fogamzásgátlót. A Symicia általában beválik. Lehetséges, hogy a leírt folyás , bakteriális biofilm miatt újul ki újra és újra. Konferenciákon is gyakran beszélnek erről, de az interneten is sok anyagot és képet talál róla. Ki kellene próbálni valamelyik nyákoldót a legközelebbi kezelés mellé, hogy hosszú távra rendeződjön.

Tisztelt Doktornő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a Norcolutot mennyi ideig lehet szedni?
Már 8 hónapja szedem eleinte megszakítás nélkül 2x1 szem, majd 5 hónap után 30napig 1x1 szem és 7 nap szünet. Most hogy így szedem olyan kevés lett a mensesem hogy kb 1,5 napig tart és alig van vérzés meg egy kis barnázás. Most menses után a nyálkahártya vastagság 5 mm. Ösztöl a nőgyógyász abba akarja hagyatni a gyógyszer szedést. Tartok tőle hogy akkor újból visszatér a hyperplásiám. 53 éves vagyok. A citológiám most ASCUs lett. Meg kell ismételni ha ez is az lesz muszály a műtétet elvégezni?Tisztelettel Kovácsné

A Norcolutot évekig lehet szedni. Gyakran szedjük úgy, hogy 2 hétig 2x1 után 2 hétig gyógyszer mentes időszak. Amíg hoz vérzést a Norcolut, addig annyi tüszőhormon van, ami fel tudja építeni a méhnyálkahártyát. Ez a gyógyszer lényegében a sárgatest hormont pótolja, ami az évek múltával egyre kevesebb a ciklus második felében. Tehát egy természetes állapotot hoz létre a méhnyálkahártya letisztításával. Ha hosszan, szünet nélkül adjuk a Norcolutot, akkor a méhszájon levő hám, - amit a rákszűrésnél elemeznek - nem regenerálódik jól, ezért alakul ki az ASCUS. Recept nélkül kapható Ovestin heti kétszeri használatával visszaalakul legtöbbször.

Tisztelt Doktornő!

Elhalt terhességem volt, nagyon korai szakaszban.Doki javasolta ne menjek kórházba kaparásra,hanem majd magától elmegy.Nagy nehezen elkezdtem vérezni,majd aztán nem akart elmúlni.Kaptam Ergam cseppet,nem sok minden változott. Ultrahang után kiderült,nem távozott minden. Kaptam Norcolutot (2x2, 10 napig). Ezt most fogom elkezdeni szedni.Ezzel a gyógyszerrel teljesen elmúlik erre a pár napra a vérzés vagy vérezhetek e mellett is és az normális?Épp nyaralni indulunk.:(Gyógyszer abbahagyása után mikorra várható,hogy elkezdődik a mentsruáció ill. meddig kell hogy tartson,mi a normális és mikor érdemes visszamenni, hány nap után ha nem múlik a vérzés?Van esélyem,hogy ezzel megoldódik a porblémám és nem kell egészségügyi kaparásra mennem?A elején én azt szerettem volna hogy tuttira menjek, mert sajnos sejtettem hogy hetekig/hónapokig tartó tortúra lesz ebből.
A baba tervezett volt.
Köszönöm előre is válaszát.

Elég gyakori, hogy nagyon kicsi terhesség vetélése után nem erőltetik a méh műszeres kiürítését. Amíg szedi a Norcolutot, nem szokott vérzés lenni, csak amikor abbahagyja. Az üdülésre ennek ellenére- biztos ami biztos - vigyen Ergam cseppet, ha elindul valamennyi vérzés. Szerintem hamarosan rendeződik a dolog. Elég gyorsan teherbe szoktak esni a vetélés után.

Tisztelt Doktornő !
Lassan 3 hónapja nem jött meg a menstruàcióm,2 hete elis mentem orvoshoz ahol kiderült hogy PCOS-em van. A menstruàcióm beinditàsàra Norchurtot írt fel napi 2x1 -et,de azt nem mondta hàny napig szedjem.Èn 5 napig szedtem azutàn abba hanytam mert nem tudtam meddig kène mèg szedjem.Azóta 3 nap telt el , de mèg nincs vèrzèsem.Szedjembe a maradèk gyógyszert is ,vagy vàrjak mèg pàr napot hàtha megjön ? Mit javasol?
Előre is köszönöm a vàlaszàt.
(Egy 23 èves làny)

A Norcolutból az egész dobozt be szoktuk szedni: 10 napig 2x1-et. Az abbahagyás után 3-4 nappal szokott vérzés jönni. De ez után a vérzés után is további kezelés kell, nem lehet magára hagyni a PCO-s petefészket, mert továbbra is csak a magas tesztoszteront termelő apró tüszőket termeli, néhány menses megjön, de aztán megint nincs. Szőrösödés és hasi típusú elhízás is kialakulhat.

Tisztelt Doktornő!
Ma voltam nőgyógyászati kontroll vizsgálaton.42 éves vagyok, másfél éve nem jött meg a vérzésem erre Norcolutot kaptam.(Közben voltak cisztáim is azok most nincsenek).3 hónapja nem szedem a Norcolutot és ebben a hónapban magától jött meg a vérzés de rendkívül sok volt és darabos. Hyperplasiat állapított meg a szakorvos egyébként mindent rendben talált.Most Norcolutot javasolt a ciklus 16.napjától 10 napig 3*1 -et ez egyértelmű és ebben szeretném az Ön segítségét kérni mert a javaslatban így van tovább:...nap szünet 21 napig 2*1 Norcolut 7 nap sz...
Eddig nem így kellett szednem és sajnos vannak hiányzó szavak a javaslatban.

Válaszát köszönve,maradok tisztelettel!

Érdemes valóban úgy szedni, ahogyan a javaslatban olvasta: 3 hétig 2x1 Norcolut aztán 7 nap szünet. Ilyenkor szokott megjönni a vérzés, ami csak néhány napig tart, nem túl bő. Sokan egész hosszan szedik, mivel ez egy nagyon biztosnágos kezelés: rendszeressé teszi a vérzést, nem lesz bó vérzés miatti vérszegénység és a méhnyálkahártya rákjának rizikóját is lényegesen csökkenti.

Valóban, lehet így is szedni a Norcolutot és nagyon hatékony az Ön problémájában. Rendszeresen jövő, nem nagy mennyiségű vérzés az eredménye. Véd a kivérzés okozta vérszegénységtől és a méhnyálkahártya esetleges későbbi rosszindulatúvá válásától. Hosszú távon lehet így szedni, hogy 21 nap 2x1 Norcolut és 1 hét szünet. Ebben a szünetben jön meg a vérzés. Sokan évekig szedik így, vagy kis hormontartalmú fogamzásgátlóra váltanak, amit ma már 50 éves korig lehet szedni - ha nincs ellenjavallata.

Tisztelt Doktornő!

47éves leszek, erős darabosvérzés miatti ultrahang vizsgálat során a méhfal minden részében és minden rétegében összesen 10 db 8-26mm submucosus, intramuralis, subserosus, mérsékelten erezett miómagöb látható.
Jelenleg Esmya-t kezdtem el szedni 3 hónapig, majd ezek után a két hátsó fali mióma esetében embolizáció jöhet szóba, A többi miómával nem tudom mi lesz.
Alhasi-és derékfájdalmaim illetve hólyagérzékenységem is van.
Kérdésem van-e esélyem a gyógyulásra vagy csak a méh eltávolítása a teljes megoldás. A sok mióma, idővel nem válhat-e szarkómássá?

Köszönöm válaszát!

Az Esmya sok esetben nagyon hatékony. Az alhasi és derékfájdalmakra a recept nélküli Voltaren Dolo általában hatékony.A myomák nem szoktak elrákosodni, kb 2% a myosarcoma, de az eleve rosszindulatúnak indul és gyorsan változik. Ez nem indokolja önmagában a méh eltávolítását.

Tisztelt Doktornő !
47 éves vagyok , egy hónapig folyamatosan menstruáltam, ezért kaptam Norcolutot, ( semmi más bajom nincs) napi 1-et kellett bevennem, majd 8 nap szünet. Az első két doboznál kb. a 15.szemtől már fájt a hasam, mintha meg akarna jönni a menstruációm, de csak a szünetben jött meg. Most a 3. doboznál a felénél járok, a 11. szemnél, és pecsételő vérzésem van. Mitől van ez ? Nem igazán szeretném, ha most a nyaraláskor jönne ,meg...köszönöm , Andrea

Érdemes napi 2 tablettát bevenni a Norcolutból, akkor kevésbé valószínű, hogy nyaralás alatt jönne meg. A recept nélkül kapható Voltaren Dolo csökkenti az alhasi fájdalmat. Ha mégis megjönne, akkor vigyen magával Ergam cseppet,mert azzal lényegesen csökkenteni lehet a mennyiséget.

Kedves Doktornő!
Kislányomat szoptatom, várandósságom előtt endometriózisom volt,így orvosom Cerazette szedését javasolta szünet nélkül. Már lassan 2 éve szedem gond nélkül. Sajnos kb. 2 hónapja volt olyan amikor nem figyeltem maximálisan a gyógyszerszedésre,hogy kimaradt 1 nap, de másnap pótoltam+bevettem az aznapit. Akkor ez nem okozott semmi problémát. Ma reggel barnás folyásom van. Ez mekkora probléma? Természetesen hétfőn bejelentkezem az orvosomhoz, de nyugtalanít a dolog. Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Cerazette mellett gyógyszerkihagyás nélkül is lehet pecsételés. Nem gond, ha jelentkezett ez a tünet.

Tisztelt Doktornő!


49 éves vagyok tavaly novemberben volt egy egészségügyi műtétem. (rendszertelen vérzés, alvadt vérdarabok, endometrium: 13 mm). Norcolut-ot szedtem (december, január, február). Decemberben a vérzésem erős és még szintén alvadt darabokat tartalmazott., januárban és februárban nem volt problémám. Márciusban nem volt vérzésem, majd április és május elejeén ismét volt vérzésem viszonylag hosszabb ideig 7-8 napig. Vizsgálat során rendben volt minden, az endometrium: 6 mm. Tegnap megjött a vérzésem viszonylag erős pláne az első nap és szintén alvad darabokkal. Mit tegyek? Hónapok óta feszült vagyok.


Köszönöm válaszát!


Ebben az időszakban úgy szoktuk csinálni, hogy 2 hét Norcoluttal, 2 hét nélküle. Így kevesebb is a vérzés és csak néhány napig tart valamint megakadályozza a méhnyálkahártya rosszindulatúvá válását. Egészen addig kell a Norcolutot így szedni, amíg vérzést hoz. A 6 mm endometrium vastagság jó lenne, de szövettanilag azt mutatná, hogy hiányzik a sárgatest hormon - amit Norcoluttal tudunk kiegyensúlyozni. Ezzel a méhnyálkahártya vastagsággal is lehet össze-vissza és bőven vérezni. Vérzéskor Ergam és Exacyl is kell, hogy összehúzza a méh izomzatát és ez is csökkenti a vérzést, főként az alvadt vért szünteti meg.

Jó napot doktornő!
Olyan kérdésem lenne, hogy voltam önnél magánrendelésen és lecseréltük az eddig szedett fogamzásgátló tablettát Zoely-re. Nem tartottam szünetet a két fajta tabletta közt, ahogy javasolta. Most a 16. szemnél tartok és a 8. szem óta vérzésem van, nem sok de rendes vér. Ez meddig fog tartani és ez normális? Libidócsökkenés miatt cseréltük le a Symiciát, mikor fogom érezni hogy javulna a libidóm a Zoely-től?
Köszönöm válaszát.

A vérezgetés sajnos előfordulhat a váltásnál, reméljük a következő hónapban már nem lesz. 2 ciklus igencsak kell a nemi vágy javulására. Kiegészítésként érdemes intim torna tanfolyamot végezni. Néha gyógyszer felírására kényszerülünk,de ez ritka

Tisztelt Gabriella!
Velem az tortent, hogy eluaztam, es elfelejtettem magammal vinni a fogamzasgatlo tablettamat, de mivel csak ot napra mentem el, gondoltam nem lesz baj, maskor is hagytam mar ki. A ciklusom kozepen jartam, es a harmadik nap, amikor nem vettem be, varatlanul megjott a verzesem. Az elso nap minden ugy ment, ahogy szokott, (mikor rendesen megjon), de ma, a masodik nap iszonyuan faradt voltam, annyira, hogy mozogni is alig birtam, ment a hasam, emelyegtem, es hanyingerem volt. Rendesen ettem, jol is aludtam, meglepoen ert ez az egesz. Gondolom a tabletta kihagyasa miatt van ez, de most nem tudom mit csinaljak. Varjam meg, amig elmulik a verzem, es egy het kihagyassal kezdjek egy masik levelet? Menjek orvoshoz?
Valaszat elore is koszonom.

Nem valószínű, hogy a kihagyás miatt jött a fáradtság és hasmenés.Ez inkább fertőzés lehetett. Összesen 1 hét gyógyszerszedési szünetet kellene tartani, amiben már benne van az elutazás miatti kihagyás is és lehet kezdeni a következő levéllel.

Tisztelt Doktornő!

Egyetlen kérdésem lenne. Változó kori problémáim rendezésére, Trisequens tablettát írt nőgyógyászom. Mindent elmagyarázott alaposan, mert már régebb óta állok kezelés alatt, de eddig más jellegű volt. Most már rosszabbodott a helyzet, ezért kaptam kombinált hormonpótlást. Valamiben azonban nem vagyok biztos, mert még van vérzésem, de rendszertelen. Figyelmetlen voltam a konzultáció során, és nem emlékszem. Ha lesz vérzésem az első napon kell elkezdenem a gyógyszert szedni, vagy ahogy rá van írva bármikor. Mit tegyek? Korábban, közel húsz évvel ezelőtt már szedtem, de akkor annak a koromnak megfelelően, és én így emlékeztem. A vérzés első napjától szedendő. Úgy áll be, 28 naponként. Köszönöm válaszát!

Ha hosszabb kimaradás vagy pecsételés van, akkor nem várunk a kezdéssel, bármelyik nap lehet kezdeni. Előbb-utóbb úgyis beáll a 28 nap. Ha van valamilyen ciklus, pl24 napos vagy változó pl 24-36 napig akkor érdemes egy vérzést kivárni, hogy a saját ritmushoz igazítsuk a tabletta ritmusát. Az első 1-2 hónapban előfordul, hogy még pecsételget mellette, de aztán tartani szokta a ritmust Trisequens mellett.

Tisztel Doktornő!
Tavaly októberben voltam Önnél a rendelésén. Több hónapja pecsételő vérzésem volt, Cerazette fogamzásgátlót szedtem tizenévek óta. Mistral-t írt fel helyette, ami egyébként kiválóan bevált, de a tablettamentes napokon fáj a fejem. Nem migrén-szerű, inkább fejtetőre, tarkóra lokalizálódó, enyhén görcsös vagy nyomó fájdalom, nem elviselhetetlen, viszont makacs, gyógyszerre sem múló. Lehet összefüggés a tabletta és a fejfájás között? Tudok ellene tenni valamit vagy váltanom kell másik tablettára? 41 éves vagyok, Letroxot 125mg-ot szedek és Bisoprolol 5mg-ot. Köszönettel, Csilla

Ilyenkor nagyon bevált , hogy a 7 tabletta nélküli nap helyett csak 4 napot tartunk, van, aki folyamatosan szedi 3 hónapon át. Van is már ilyen tabletta a magyar piacon, de sajnos nem az az összetétele, mint a Mistrálnak. Tehát szedje 3 hónapig folyamatosan és utána 5 napig szünet. Az egyetlen, ami kellemetlen lehet,egy kis pecsételés, de az se biztos, hogy lesz. Fejfájás nem jellemző egyáltalán.

Védekezés nélküli aktust követően 12 órán belül levonorgestrel tartalmú sürgősségi fogamzásgátlót vettem be. Ezt követően (a következő menstuacio idejében nagyjából ) 4 napig tartó gyengébb verzés jelentkezett. Ezen aktust követő 16,21,35 napon reggeli vizeletből végzett teszt egyértelműen negatív eredményt mutatott. Mennyire bízhatok az eredményben ?( Csak ez az egy aktus történt ) válaszát előre is köszönöm!

Megbízhat az eredményben. A 10.nap után többnyire már pozitív a teszt, ha létrejött a terhesség, még későbbi időpontokban pedik egyre inkább megbízható.

Kedves Doktornő!

Kb. 6 éven keresztül szedtem fogamzásgátló tablettát és nagyjából 2 évig használtam hüvelygyűrűt. Most hogy abbahagytam a hüvelygyűrűt is, a mensim 1 hónapja késik. Csináltam tesztet, negatív lett. Voltam orvosi vizsgálaton, UH-on és a terhességet kizárta. Felírta a Norcolut gyógyszert, napi 4x1 szemet, hogy megjöjjön a vérzésem. A doktor elmondása szerint a vérzés 48-72 órán belül jelentkezik.
Eddig semmi eredménye. Nagyon félek, hogy terhes vagyok, pedig a párommal mindig védekezünk.

Lehetséges, hogy mégis terhes lennék?

Válaszát előre is köszönöm!

A Norcolutot legalább 10 napig kell szedni, az abbahagyás után 3-4 napra jön a vérzés. Ha mégse, akkor se terhességre kell gondolni, hanem arra, hogy a méhnyálkahártya nem lett elég vastag, nincs minek leválni. Ha a terhességi teszt negatív, akkor a Norcolut utáni ciklusban vagy egy ciklussal utána megjön a vérzés.

Kedves Doktornő!
Milyen jellemző tünetei vannak a méhpolipnak? És hüvelyi uh. szerint összetéveszthető a miómával? 45 éves vagyok és 19.napon 10 mm a méhnyálkahártya.
Köszönöm szépen válaszát! Emma

A méhpolip a méh nyálkahártyájának olyan megvastagodása, hogy már a felszín sem egyenletes. Ez a nyálkahártya havonta távozik a menstruációval. A 10mm a 19.napon nem valószínűsít, hogy ez a kép polip lenne. Inkább a méhűr felé nőtt, nyélen levő kis myoma. Abrázio (gyógykaparás) alkalmával könnyen eltávolítható, nem veszélyes, nem rosszindulatú. Nem sürgős műtét.

Tisztelt Doktornő!

Egy kérdéssel fordulnék Önhöz.

Egy hónappal ezelőtt Crohn betegséget diagnosztizáltak nálam. Azóta még jobban felfordult az életem.
Pentasa granulátumot (2x2mg)-ot szedek, illetve Entocort végbélszuszpenziót kellett eddig használnom, amit hál Istennek, most lecseréltek egy szteroid mentes gyulladás csökkentő kúpra.
Viszont 1-2 hete azt vettem észre, hogy egyre sűrűbben van halvány pirosas, rózsaszínes, van hogy barnás folyásom.
Terhesség kizárva, menstruáció 2 héten belül.
Lehet mindez a szteroidos Entocort-tól?
vagy lehet más a háttérben?

Előre is köszönöm a válaszát!
Szép estét!

Igen, jól látja. A gyógyszerek és maga a betegség is komoly stressz a szervezet számára. Nem csoda, ha a méhnyálkahártya és az agyi szabályzás is zavart szenved ilyenkor. A kezelés beállításával és a gyulladásos folyamat csökkenésével a ciklus is rendeződni szokott.

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés