A fogamzásgátló tabletták tíz leggyakoribb mellékhatása
A szájon át szedhető hormonális fogamzásgátló tabletta az egyik legelterjedtebb fogamzásgátlási módszer – csak az Egyesült Államokban évente 12 millió nő használja a nem kívánt terhesség megakadályozására. 

A szájon át szedhető hormonális fogamzásgátló tabletta az egyik legelterjedtebb fogamzásgátlási módszer – csak az Egyesült Államokban évente 12 millió nő használja a nem kívánt terhesség megakadályozására.

 

A tabletta megfelelő adagolás mellett (ha mindennap ugyanabban az órában vesszük be) rendkívül hatékony fogamzásgátlási módszer – adta hírül a Medical News Today. Száz nőből csupán egy esik teherbe a szedést követő első évben. Azonban ha a nők elfelejtik bevenni a tablettát, ez az arány jelentősen (akár 30-80-szorosára is) megnövekszik.

A fogamzásgátló tablettáknak két fő típusuk van, mindkét típus szintetikus hormonokat (ösztrogént és progreszteront) tartalmaz. Az egyik fajta fogamzásgátló csak szintetikus progeszteront, azaz progesztint tartalmaz; ezt mini tablettának is szokták nevezni. A másik egy kombinált típus, ez ösztrogént és progeszteront is tartalmaz.

A fogamzásgátló tabletta nem csupán a nem kívánt terhesség elkerülése céljából szedhető. A következő esetekben is hatékonyan alkalmazható:

  • a menstruációs ciklus szabályozása

  • erőteljes vérzés (menorrhagia)

  • fájdalmas menstruáció (dysmenorrhea)

  • endometriózis

  • premenstruációs szindróma (PMS)

  • premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD)

  • pattanások, nagy mértékű szőrösödés (hirsutismus), kopaszodás

  • emlő- és petefészekciszták, kismedencei gyulladások, méhen kívüli terhesség megelőzése

A fogamzásgátló tablettákat hatékonyan használják a méh- és petefészekrák megelőzésére. A nemi úton terjedő betegségek ellen azonban ezek a tabletták nem nyújtanak védelmet!

 

A 10 leggyakoribb mellékhatás

Mint minden gyógyszernek, a fogamzásgátló tablettáknak is lehetnek mellékhatásaik; ezek közül nézzük meg a leggyakoribbakat:


1. Menstruációk közötti pecsételő vérzés: A menstruációs vérzések között előforduló hüvelyi vérzés a tablettát szedők körülbelül felénél fordul elő – leggyakrabban a szedés elkezdését követő három hónapban. Ez a tünet azonban az esetek 90 %-ban a szedést követő első három hónapban megszűnik. A pecsételő vérzés nem jelenti azt, hogy a tabletta nem nyújt megfelelő védelmet – feltéve, hogy az előírás szerint szedik őket. Ha azonban a pecsételő vérzések öt  napig vagy annál tovább tartanak, illetve ha három napig erős vérzés fordul elő a tabletta szedése közben, akkor érdemes szakorvost felkeresni.


2. Hányinger: A tabletta szedésének kezdetekor előfordulhat émelygés, enyhe hányinger, ezek a tünetek azonban általában rövid időn belül elmúlnak. Megelőzni úgy tudjuk, ha étkezéskor vagy lefekvéskor vesszük be a tablettát. Ha azonban a hányinger maradandó tünet, akkor keressük fel nőgyógyászunkat!

3. A mellek érzékenysége: A tabletta szedésének következtében az emlők megnagyobbodhatnak vagy érzékennyé válhatnak. Ez is jellemzően a fogamzásgátló tabletta szedésének az elején fordul elő, és az első néhány hét után a tünetek enyhülnek vagy megszűnnek. A koffein- és a sóbevitel csökkentése jó hatással lehet az érzékeny mellekre. Ha azonban a tünetek nem múlnak, konzultáljunk orvosunkkal!


4. Fejfájás: A szokatlan fejfájásról tájékoztatni kell szakorvosunkat!


5. Súlynövekedés: A tabletta szedésének és a testsúlyingadozásnak az összefüggéseit eddig klinikai vizsgálatokkal nem sikerült alátámasztani. Azonban a tablettát szedő nők vízvisszatartásról számolnak be – legfőképpen a mellekben és a medencetájékon.

6. Hangulatingadozás: Ha valakinek voltak már depressziós tünetei, a fogamzásgátló tabletta szedését megelőzően erről mindenképp tájékoztatnia kell nőgyógyászát. A fogamzásgátlót szedő nők egy része depressziós tünetekről, illetve érzelmi instabilitásról számol be; ezekről mindenképp konzultáljunk szakorvosunkkal!

7. Elmaradó menstruáció: A rendszeres, előírás szerinti tablettaszedés mellett is előfordulhat, hogy egy-egy menstruáció kimarad. Ebben a tabletta szedésén kívül egyéb okok is szerepet játszhatnak, például a stressz, betegség, utazás, hormonális vagy pajzsmirigyproblémák. Ha nem jön meg időben a menstruáció, érdemes terhességi tesztet csinálni a következő adag tabletta szedését megelőzően.

 

8. Csökkent libidó: A tabletta hormontartalmának köszönhetően kihatással van a szexuális vágyra is. Ugyanakkor a tabletta mellett más külső hatások is csökkenthetik a libidót. Ha a csökkent libidó maradandó vagy zavaró, beszélgessünk erről nőgyógyászunkkal!

9. Hüvelyi folyás: A hüvelyi folyás és a közösülés közbeni nedvesedés mértéke a tabletta hatására növekedhet, vagy akár csökkenhet is. Ha azonban fertőzés gyanúja is felmerül, mindenképp fel kell keresni nőgyógyászunkat!


10. Kontaktlencse-használók esetében a látás megváltozása:  Ha a fogamzásgátló hatására megváltozik a látása (kontaktlencsével), konzultáljon szemészével!


Ha a fogamzásgátló tabletta szedése alatt a következő tünetek valamelyikét tapasztalja, akkor azonnal forduljon szakorvoshoz, mert az alábbiak akár súlyos problémára is utalhatnak:
- Hasi, gyomortáji fájdalom

- Mellkasi fájdalom (és kifulladás)

- Erős fejfájás

- Homályos látás, vakság

- Duzzadt, fájó lábak


A fogamzásgátló tabletták szedését összefüggésbe hozták már a magas vérnyomás, jóindulatú májtumorok és a méhnyakrák kialakulásának megnövekedett kockázatával is.

A kombinált tabletták szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak – mint például szívrohamot, agyvérzést, vérrögképződést. Azoknak a nőknek, akiknek a kórtörténetében szerepel a trombózis vagy szív- és érrendszeri probléma, általában nem javasolják a kombinált tabletták szedését. Hasonlóképpen kontraindikáció lehet a testsúlynövekedés, illetve a szívbetegség is.

Forrás: medicalnewstoday.com

Forrás: medicalnewstoday.com fotó: flicker.com
2016 JAN 13 22:52:30/