A gyermekkori rákot túlélő nőknek jók az esélyeik a gyermekszülésre
A The Lancet Oncology március 22-i számában megjelent kutatás szerint azoknak a nőknek, akik kemoterápiát követően túléltek egy gyermekkori rákbetegséget, jó az esélyük a gyermekszülésre. A férfiakra azonban sajnos ugyanez nem igaz.

A kutatók elmondták, hogy mivel a rákos gyermekek több mint 80 százaléka megéri a felnőttkort, a gyermekszülés esélye esetükben jelentős kérdésnek számít.


A kutatásban közel 11 ezer olyan férfit és nőt vizsgáltak az Egyesült Államokban és Kanadában, akiket a leggyakoribb gyermekkori rákbetegségekkel diagnosztizáltak, és legalább öt évig túlélték betegségüket. Ezeket a személyeket több mint 3 900 olyan testvérrel hasonlították össze, akiket nem diagnosztizáltak rákbetegséggel.


A gyermekkori rákbetegséget túlélő betegeket a 14 leggyakrabban használt kemoterápiás gyógyszerek különböző dózisaival kezelték, és a medencéjüket vagy az agyukat nem kezelték sugárterápiával.


A női ráktúlélők 70 százaléka lett terhes 45 éves koráig, míg az egészséges testvérek több mint 80 százaléka esett teherbe ugyanennyi idős koráig. Ennyi idős korukig a férfi ráktúlélők 50 százaléka lett apa, míg az egészséges fiútestvérek 80 százalékának lett gyermeke. A férfiaknak sokkal kisebb valószínűséggel lett gyermekük, ha ankiláló szerek nagy dózisát kapták, illetve a cisplatin kemoterápiás szerrel kezelték. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy ezek a gyógyszerek befolyásolják a férfiak termékenységét.


A női ráktúlélők esetében csak a leukémia elleni busulfan és a lomustine nagy dózisa állt közvetlen összefüggésben a teherbe esés csökkent valószínűségével.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 20 19:14:44/