A későn szülő nőket számos egészségügyi kockázat fenyegeti
Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint, azok a nők, akik későn vágnak bele a családalapításba, nagyobb eséllyel esnek a stroke vagy a szívroham áldozatául. Tudósok kimutatták, hogy akik negyven éves koruk után szülik meg első gyermeküket, kétharmaddal nagyobb arányban halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akik korábban.

A szakemberek több mint 72 000 nőt kísértek figyelemmel 12 éven át, akiknek öt százaléka vált anyává 40 éves kora után, és amint azt a vizsgálatok kimutatták, ezek a nők 70 százalékkal nagyobb eséllyel vesztették életüket valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben, kétszer nagyobb eséllyel kaptak stroke-ot, és ötödével nőtt meg náluk a szívroham kockázata. Az isémiás stroke kockázata – azaz, amit vérrög okoz -, szintén megnőtt az esetükben, méghozzá 60 százalékkal.


Amint azt a kutatást vezető Adnan Qureshi professzor kifejtette, a vizsgálatokból egyértelművé vált, hogy a késői gyermekvállalásnak hosszútávú következményei is vannak, amik közül a legtöbb hátterében a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint áll, ezért ezekre különösen oda kellene figyelni akkor, ha valaki idősebb korban vállal gyermeket.


A Brit Meddőségi Társaság arra is felhívta a figyelmet, hogy a negyvenes éveikben szülő sztárok hamis illúzióba kergetik a nőket, mert sokszor eltitkolják, hogy a gyermekük mesterséges megtermékenyítéssel, esetleg petesejt donor segítségével született, így a nők azt hiszik, nekik is simán összejöhet majd a gyermek negyven éves koruk után is, pedig legtöbbször sajnos nem ez a helyzet.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 ÁPR 24 12:00:00/