A mellrák terjedésének megelőzése
A JAMA Oncology c. folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy az emlődaganatos betegek kemoterápiája egyúttal csökkenti a másik emlőben kialakuló daganat valószínűségét.

A mellrák természetesen önmagában is borzalmas betegség, de a páciensek mintegy 5%-ánál a diagnózis felállítását követő 10 éven belül ún. kontralaterális (azaz a másik oldali) emlőben is jelentkezik daganat. A tamoxifen és az anasztrazol nevű kemoterápiás szerek ún. ösztrogén-érzékeny emlőtumorok gyógyítására alkalmas hatékony szerek, ezek kontralaterális daganatmegelőző hatását elemezték a kutatók.


A vizsgálatban 7500 nő vett részt, átlagéletkoruk 61 év volt. 52%-uk kapott tamoxifent, átlagosan 3 éven keresztül, míg közel 26%-uk részesült aromatáz-inhibitor (anasztrazol) kezelésben (önmagában  illetve tamoxifennel kiegészítve). A 6 éves utánkövetés alatt 248 nőnél jelentkezett tumor az addig érintetlen emlőben. A kialakulás valószínűségét viszont jelentősen csökkentette a tamoxifen szedése. Az aktív kezelés alatt állókat összehasonlítva azokkal, akik nem kaptak ilyen kezelést elmondható, hogy legalább 4 éven át tartó tamoxifen terápia 66%-kal csökkentette a kockázatot. A különbség még 5 évvel a kezelés abbahagyását követően is szignifikánsan kimutatható volt. Az is megállapítható volt, hogy kisebb mértékben, de az aromatáz-inhibitor terápia önmagában is szintén csökkenti a kockázatot az újabb tumor kialakulására.


A kutatás vezetője, Gretchen Gierach (U.S. National Institutes of Health) reméli, hogy a fentiek ismeretében nagyobb lesz az együttműködés a betegek részéről a valóban megterhelő kezelés végigvitelére, a mellékhatások ellenére is. Az eredmények fényében várható, hogy csökken majd a preventív célú emlőeltávolítások száma.


Forrás: medipress - foto: pixabay
2016 OKT 14 16:00:00/