A menopauza idején gyakran romlik az emlékezőképesség
Nem véletlen, hogy sok nő érzi úgy, hogy menopauza idején kevésbé tud koncentrálni, és az emlékezőképessége terén is mutatkoznak hiányosságok. Ezek a tünetek valóságosak, és nem ritkán meglehetősen korán jelentkeznek.

Bár kimondottan szubjektív vélemény, hogy mikor érzi magát feledékenynek és szétszórtnak egy ember, a Brigham and Women’s Hospital, a Massachusetts General Hospital és a Harvard Medical School munkatársai állítják, hogy friss kutatásuk tudományos bizonyítékokkal bizonyítja, hogy a változó kori szórakozottság létező jelenség.


„Úgy tűnik, hogy egy nő teljesítménye a különféle memóriateszteken romlik, amint szervezetében az ösztrogénszint csökkenni kezd. Ez főként a menopauza idején történik, amire 45 és 55 év között kerül sor. Ez az az időszak, amikor a nő nem menstruál már többé, és akkor beszélünk menopauzáról, amikor tizenkét egymást követő hónapon keresztül elmaradt a vérzés” – mondja a kutatást vezető Julie Dumas.


A korábbi kutatásokból kiderült, hogy a nők mintegy 60 százaléka érzi magát feledékenynek a menopauza időszaka alatt. A szakemberek ebből arra következtetnek, hogy valóban történik ilyenkor valami az agyban, nem egyéni problémáról, és nem is „az őrület jeleiről” van szó.

A kutatás során 200 negyvenöt és ötvenöt év közötti nőt és férfit vizsgáltak, hagyományos memóriatesztek segítségével, amit MRI-vizsgálatok egészítettek ki. Kiderült, hogy az estradiol – az ösztrogén egy fajtájának – csökkenése a szervezetben valóban gyengébb teljesítményhez vezetett a nők esetében.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 16 10:00:00/