A migrén összefügg az ösztrogén-ingadozásokkal?
A migrén gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Egyelőre nem érti a tudomány, mi az oka ennek a különbségnek, egyes kutatók szerint a női nemi hormon – az ösztrogén – szerepet játszhat a problémában. 

Látászavar (ún. migrénaura), bénító fejfájás és gyakran hányás – ezek a tünetei a migrénnek, ami a világ harmadik leggyakoribb problémájának számít. Az Egyesült Államokban négy háztartásból egyben akad valaki, akinek időről időre szembe kell nézni a tünetekkel.


A migrén a nők 18 százalékánál fordul elő, míg a férfiaknál csupán 6 százalék körül alakul ez a szám. A szakemberek szerint feltételezhető, hogy a két nem közötti különbség fiziológiai és pszichológiai okokra egyaránt visszavezethető. Mivel azonban a különbség különösen a reproduktív korban lévő nőket érinti, a kutatók szerint a hormonszint minden bizonnyal fontos szerepet játszik a jelenségben.


Dr. Jelena Pavlović, a New York-i Albert Einstein College munkatársa szerint az ösztrogénszint különösen a menstruáció előtti napokban csökken jelentősen, elsősorban ez az időszak az, amikor nagy a migrén kialakulásának esélye.


A Neurology című szaklapban publikált anyag 114 olyan nő adatait vizsgálta, akik migrénnel küzdöttek, továbbá 223 olyanét, akik sosem élték még át a fejfájásnak ezt a speciális válfaját. A nők átlagéletkora 47 év körül alakult.

A résztvevők fejfájás-naplót vezettek, és a hormonszintjüket is ellenőrizték a havi ciklushoz kötődően. A szakemberek ennek alapján megállapították, hogy azok a nők éltek át migrént, akiknek ösztrogén-szintjük 40 százalékkal leesett, míg a migrénmentes életet élő nők esetében legfeljebb 30 százalékos ösztrogénszint-esésről volt szó a menstruációt megelőző napokban.

Ahhoz, hogy egyértelmű ok-okozati összefüggésről beszélhessünk, a szakemberek szerint azonban további kiterjedt kutatásokra van szükség.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 27 09:00:00/