A nők gyakrabban küzdenek szorongással, mint a férfiak
Egy friss brit kutatás szerint a nők körében gyakoribb a szorongás, mint a férfiaknál, ráadásul Észak-Amerikában és Nyugat-Európában él a legtöbb szorongó.

A nők kétszer olyan hajlamosak a szorongásra, mint a férfiak, a leginkább pedig a fejlett világban gyakori a probléma. Észak-Amerikában 100-ból 8 ember szorong, világszerte ez a legmagasabb szám. Dél-Ázsiában ez az arány csupán 100-ból 3 – a jelek szerint a világon ez a legalacsonyabb szám.


„A szorongás rendkívül fontos probléma, nem szabad alábecsülni jelentőségét, az élet számos területén akadályozhatja ugyanis az embereket” – mondja a kutatást vezető Olivia Remes, a Cambridge-i Egyetem munkatársa. A szakember szerint sokan azt hiszik, hogy a szorongás a személyiségük része, és ezzel nincs semmi gond, holott ez egy téves személet.


A szorongásos zavart állandó aggodalmak kísérik, rettegés, és a potenciális stresszes szituációk elkerülése, ideértve a társasági eseményeket is. Léteznek különféle kezelési módok, ideértve a gyógyszeres terápiát és a mentális egészséget célzó aktivitást is, a testmozgást, a meditációt és a jógát, mondja Remes.


A kutatás során a szakember és csapata több mint 1200 korábban publikált tanulmányt hasonlított össze egymással a szorongás témakörében, és ezek közül 48-at vizsgált meg közelebbről.


Kiderült, hogy 1990 és 2010 között nem változott jelentősen a szorongással küzdők aránya, és a nők körében közel kétszer annyi a szorongók száma, mint a férfiaknál (ez 9 százalékot jelent). Más mentális problémák – pl. a depresszió – is gyakoribb a nőknél, derült ki.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 14 09:00:00/