A rekonstrukciós műtét mellrák után csökkenti a szorongást
Ha a mellrák leküzdésének része volt a mell eltávolítása is, érdemes mielőbb hozzáfogni a rekonstrukciós műtétekhez, mivel ez jelentősen csökkenti a szorongást, amit a páciens átél.

„Természetesen nem ez a megközelítés az egyetlen opció. Ugyanakkor kutatásunk azt mutatja, hogy a masztektómiát követő rekonstrukciós műtét segít abban, hogy a páciens ne éljen át egy szorongással, negatív testképpel és szexuális vágycsökkenéssel átszőtt nehéz időszakot” – mondja a kutatást vezető Dr. Toni Zhong, a Torontói Egyetem munkatársa.


A kutatás során a szakemberek 106 olyan mellrák-pácienst vizsgáltak, akik melleltávolító műtéten estek át. Harminc közülük az eltávolítással egyidejűleg esett át a rekonstrukción, míg 76 százalék várt a rekonstrukciós műtéttel. Ez általában átlagosan 3 év várakozási időt jelentett.

A masztektómia előtt a résztvevők 26 százaléka szorongott extrém mértékben, és 9 százaléknál jelentkeztek számottevő depressziós tünetek. Mindkét csoport esetében a szorongás csökkent, miután a rekonstrukciós műtétre sor került.


A masztektómia után ugyanakkor azok a nők, akik vártak a rekonstrukciós eljárással, negatív énképről, csökkent szexuális érdeklődésről és az életminőség romlásáról számoltak be. Amikor viszont sor került a beavatkozásra, hat hónappal a műtétek után a két csoport énképe és életminősége szempontjából nem volt különbség.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 11 08:00:00/