A testmozgás csökkenti a méhnyakrák kockázatát
Már akár heti 30 perc testmozgás is csökkentheti a méhnyakrák kialakulásának esélyét, derül ki egy friss kutatásból.

A Roswell Park Cancer Institute szakemberei szerint ez az első amerikai kutatás, amely a méhnyakrák és a testmozgás összefüggéseit vizsgálja. A szakemberek szerint minden jel arra mutat, hogy a mozgásszegény életmód kimondottan növeli ennek a ráktípusnak az esélyeit.

A felmérésben 128 olyan páciens vett részt, akit méhnyakrákkal diagnosztizáltak, további 512 olyan nő, akivel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy méhnyakrákjuk van, de végül nem diagnosztizálták náluk a betegséget.


A mozgásszegény életmód kritériuma az volt, hogy a páciens havonta négy alkalomnál ritkábban végezzen testmozgást. Ez az arány a méhnyakrákos nők körében 31,1 százalék volt, míg a kontrollcsoport esetében 26,1 százalékos.


A különbség akkor is megmaradt, amikor figyelembe vették az egyéb körülményeket is: a dohányzást, az alkoholfogyasztási szokásokat, a testtömeg-indexet és a betegségre való genetikai hajlamot.


„Meggyőződésünk, hogy ez egy nagyon erős üzenettel bíró felfedezés: egyértelmű, hogy a fizikai aktivitás hiánya hozzájárul a betegség kialakulásához. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy már akár napi 30 perc mozgás is segít abban, hogy csökkentsük a súlyos betegség kockázatát” – fogalmazott a kutatást vezető Kirsten Moysich.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 26 16:00:00/