A túl kevés zsírszövet növeli a mellrák kockázatát
A kevesebb zsírsejttel rendelkező, sűrűbb mellszövetek esetén kétszer nagyobb a veszélye a mellráknak, ráadásul ilyen esetekben a mammográfia is kisebb eséllyel mutatja ki a kóros elváltozásokat.
Úgy tűnik, a mellszövetek sűrűsége fontosabb kockázati tényező, mint mellrákkal terhelt családi háttér – állítják a San Francisco-i központú Kaliforniai Egyetem munkatársai, akik több mint 18 ezer olyan nőt vizsgáltak, akiknél mellrákot állapítottak meg, emellett pedig további 184 ezer hasonló korú nőt is megfigyeltek, akiknél nem jelentkeztek a mellrák tünetei.

A mell alkatán kívül – zsírszövetben gazdag, szegény, illetve a kettő közötti – számos egyéb tényezőt is vizsgáltak: testsúly, családi anamnézis, illetve szülés 30 éves kor után. A szakemberek úgy becsülték, hogy a menopauza előtti mellrák-diagnózisok 39 százaléka elkerülhető lett volna (pontosabban: korábban fel lehetett volna ismeri az elváltozást), ha a szövetek kevésbé sűrűek. Hasonló volt a statisztika a menopauzán már átesett nők esetében.

Ha a mellszövetek túl sűrűek, nem csak nagyobb eséllyel jelentkezik tumor arra való hajlam esetén, hanem egyúttal nehezebb is a problémát azonosítani a mammográfiás vizsgálat során. Ezzel szemben az inkább zsírszövetben gazdag mellek esetében jobban látszanak az esetleges kóros elváltozások, még mielőtt a betegség elhatalmasodna a szervezeten.

A kóros soványság kockázati tényező, míg a hízás több zsírsejtet garantál, ugyanakkor a kóros elhízás tovább növeli a rá kialakulásának kockázatát.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 13 09:00:00/