A vékony és izmos nőket kevésbé érinti az inkontinencia
A vizelet-visszatartási problémák sok idősebb nő életét megkeserítik, ám egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint mindez elkerülhető, ha valaki kellően vékony és erős marad.
A kutatás során a szakemberek közel 1500, a hetvenes éveikben járó nőt kísértek figyelemmel három éven át, és azt tapasztalták, hogy a testtömeg-indexben bekövetkező 5 vagy annál több százaléknyi csökkenés már 50 százaléknyi javulást eredményezett a stressz inkontinenciával kapcsolatos problémák terén. Ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy az erőnlét 5 százaléknyi csökkenése viszont akár 60 százalékkal is megnövelhette a stressz inkontinencia kialakulását.

A kutatást vezető dr. Anne Suskind, a San Francisco-i Kalifornia Egyetem szakembere hangsúlyozta, hogy fontos különbséget tenni a stressz inkontinencia, illetve a késztetéses inkontinencia között, előbbi köhögés, tüsszentés, erőlködés hatására jelentkezik, míg utóbbi egy vártalanul jelentkező, hirtelen vizelési inger. Előbbi gyakran alakul ki szülés után, utóbbinak azonban gyakran neurológiai okai vannak, ebből következően mindkettőt különböző módon kell kezelni is.

A vizsgálatok alapján a szakemberek úgy vélik, fogyás hatására kisebb súly nehezedik a hólyagra, ami segít a vizelet visszatartásában, és hasonló módon, aki izmosabb, annak a hólyagizmai is erősebbek, így jobban vissza tudja tartani a vizelési ingerét. A Journal of the American Geriatrics Society című lapban közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy az inkontinenciával mindenképpen orvoshoz kell fordulni, nem szabad beletörődni ebbe az állapotba, hiszen a probléma kezelhető. Emellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyes dolgok, például a koffein, az alkohol, a nikotin, illetve a mesterséges édesítőszerrel ellátott üdítőitalok irritálhatják a húgyhólyagot, ami fokozhatja a vizelet-visszatartási problémákat, megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással azonban mindenkinek javulhat az állapota.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 06 09:00:00/