Alapos önvizsgálatra van szükség a mellrák kiszűrése érdekében
Egy öt lépésből álló vizsgálatsorozat lehetővé teszi, hogy a nő otthon is hatékonyan megvizsgálja saját mellét a mellrák elkerülése érdekében.
Egy öt lépésből álló vizsgálatsorozat lehetővé teszi, hogy a nő otthon is hatékonyan megvizsgálja saját mellét a mellrák elkerülése érdekében.

„Az önvizsgálat legfontosabb része, hogy ismerjük a mellünket. A legtöbb nő képes arra, hogy az elváltozásokat maga is észlelje még a kezdeti stádiumban, amennyiben odafigyel magára” – mondja a Dr. Laura Kruper, a kaliforniai City of Hope munkatársa. A szakember szerint ezek a felfedezések szolgáltatják az alapot arra, hogy később orvosi látogatásra is sor kerüljön.

„Először két mell közötti különbségeket érdemes észrevenni. A megfelelő önvizsgálat során a mell kinézete és tapintása is számít. Megnézni tükör előtt állva vagy ülve érdemes, ruha nélkül” – teszi hozzá Dr. Kruger. Egyes kinövések már szemmel láthatók, és előfordul, hogy hirtelen másképp néz ki a két mell. Feltűnő probléma lehet a pirosság, a bimbó változásai, ami sokszor befelé fordulást jelent.

Ezután csípőre tett kézzel érdemes a könyököt előre húzni, miközben a mell változásait figyeljük a tükörben. Amikor a kezeket a magasba, a fejünk fölé emeljük, láthatjuk, van-e a hónaljban kitüremkedés.

A következő lépésben a mellek tapintására fekve kerül sor, párnával a fej alatt. Három ujjal, körkörös mozdulattal kerüljön sor az önvizsgálatra, végül pedig a mell körüli területek vizsgálata következik. Itt megint csak mindenre érdemes figyelni, ami kitüremkedik, és mogyoró vagy diószerű alakzatban jelenik meg, a körülötte lévő szövetektől eltérő módon.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 01 16:00:00/