Az álpozitív eredmény után sok nő inkább kihagyja a mammográfiát
Az álpozitív eredmény okozta lelki trauma hatására sok nő úgy dönt inkább, hogy nem megy többet mammográfiás szűrésre – derül ki egy nemrégiben a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című kiadványban megjelent tanulmányból.
Az álpozitív lelet azt jelenti, hogy a mammográfiás képen daganatos megbetegedésnek tűnő elváltozást észlelnek, melyről a későbbiekben további vizsgálatokkal kiderül, hogy valójában jóindulatú elváltozás. Míg erre fény derül, a beteg komoly lelki megpróbáltatáson megy keresztül, mely hatására úgy dönt, hogy késlelteti vagy esetleg ki is hagyja a szűrés következő időpontját. Az orvosok szerint azonban ez végzetes hiba, hiszen a korai felismerés életeket menthet.

„Sajnos az 50 év feletti nők esetében a minden második évben kihagyott szűrővizsgálat azt jelentené, hogy a rákok 30%-át elmulasztanánk” – nyilatkozta Dr. Stefanie Zalasin, a mell képalkotó vizsgálatának specialistája.

„Biztosítanunk kell a nőket arról, hogy a mammográfiák és a biopsziák nagy többsége normális, ezzel csillapíthatjuk a nők szorongását a mammográfia körül” – nyilatkozta Zalasin, aki a Northern Westchester Hospital munkatársa.

A nemrégiben megjelent kutatás vezetője Firas Dabbous, az Advocate Lutheran General Hospital munkatársa. A tanulmány során több mint 741,000 mammográfiás felvételt elemeztek 262,000 nőn Chicagoban. A felvételek körülbelül 12%-a mutatott álpozitív eredményt. Miközben a negatív eredményt kapó nők 15%-a nem vett részt következő vizsgálaton, az álpozitív eredménnyel szembesülőknél ez a szám már 22%. Azok a nők, akiknek több mint egy felvétele van a rendszerben, és az első eredmények negatív, 36%-kal nagyobb eséllyel jelentek meg vizsgálaton a következő 3 évben, mint az álpozitívval rendelkezők. Az álpozitív felvétellel szembesülő nők második szűrése átlagosan 13 hónapot késett.

A kihagyott és az elkésett vizsgálatoknak pedig súlyos következményei vannak. Az előrehaladott mellrákkal diagnosztizálás kockázata a korábban álpozitív eredménnyel szembesülők között 0,4%, míg a negatív felvétellel rendelkezők körében 0,3%, a különbség szignifikánsnak bizonyult.

„Az alattomosan növekvő rosszindulatú daganat szempontjából nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok a nők, akiknek a felvétele korábban álpozitív eredmény mutatott. Ezért is nagyon fontos, hogy a nők járjanak mammográfiára még akkor is, ha korábban rossz tapasztalatuk született” – nyilatkozta Zalasin.

Hazánkban a 45 és 65 év közötti nőket kétévente hívják mammográfiás szűrővizsgálatra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 01 10:00:00/