Az éjszakai műszak nem növeli a mellrák kockázatát
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még 2007-ben minősítette rákkeltő hatásúnak az éjszakai műszakokat, mivel a cirkadián ritmus összezavarása árt a szervezetnek. Az Oxfordi Egyetem munkatársai most megállapították, hogy az éjszakai műszak semmivel semmivel sem növeli jobban a mellrák kockázatát, mint a nappali munkarend.

A WHO 2007-es kutatása kizárólag állatkísérleteken alapult. Megállapították, hogy az éjszakai munkavégzés következtében történő ébrenlét összezavarja a cirkadián ritmust, vagyis a szervezet belső óráját, és ez rákkeltő hatású lehet. Különösen a mellrák az, amely a nők esetében ilyenkor nagyobb valószínűséggel kialakulhat – állították.


Az Oxford munkatársai több mint 1 millió nő adatait vizsgálták, s ezáltal megállapítást nyert, hogy az éjszakai műszakban (is) dolgozó nők körében semmivel sem nagyobb az esély a mellrákra, mint azok esetében, akik soha nem dolgoztak ilyen munkarendben.


A közel 1 millió nő kérdőívet töltött ki a munkarendjével kapcsolatban, majd lekövetésre került, hogy ki volt az, aki a későbbiekben mellrákkal küzdött. Kiderült, hogy az éjszakai műszak és a mellrák között semmilyen összefüggés nincs.


Ezeket az adatokat aztán összevetették két amerikai, két svéd és egy holland kutatás eredményeivel, amelyek hasonló konklúzióra jutottak. Elmondható tehát, hogy egy 1,4 millió nőt lekövető kutatássorozat szerint a mellrák semmivel sem gyakoribb az éjszakai műszakban dolgozó nők körében.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 13 16:00:00/