Az esemény utáni tabletta nem kívánt terhességek százait okozza
Azok a nők, akik az esemény utáni tablettához kénytelenek nyúlni, számos esetben dupla dózist kellene, hogy bevegyenek, amennyiben egyúttal más gyógyszereket is szednek.

Az epilepsziagyógyszerek és egyes gyakori fertőzések ellen szedett gyógyszerek – csak úgy, mint bizonyos növényi kiegészítők – hatással lehetnek az esemény utáni tabletta hatékonyságára. A brit szakemberek erre az alapján a több száz nem kívánt terhesség alapján figyelmeztetnek, amikor is a tabletta hatékonysága a párhuzamosan alkalmazott szerek miatt csökkent.


Az esemény utáni tabletta a levonorgestrel nevű progreszteront tartalmazza. Megakadályozza a petesejt kilökődését, illetve irritálja a méhnyálkahártyát, hogy a megtermékenyült petesejt ne tudjon megtapadni. Ha azonban olyan gyógyszert, illetve növényi alapú szert használunk, amely phenytoint tartalmaz, gyakorlatilag kiiktatjuk azt a hormont, amely a folyamat elindításáért felelős.

Miután a brit ellenőrző szerv, a Medicines and Healthcare Products Regulation Agency (MHRA) több mint 400 nemkívánt terhességről kapott hírt, a jelenséget jobban is kivizsgálták, és úgy döntöttek, új irányelveket adnak ki a többi gyógyszerrel történő interakció potenciális veszélyei miatt.


Dr Sarah Branch, a MHRA munkatársa hangsúlyozta, hogy főként akkor érdemes odafigyelni az esemény utáni tabletta dózisának szakszerű növelésére, ha a nő epilepszia, HIV vagy épp tuberkulózis elleni gyógyszert szed.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 SZE 26 09:00:00/