Az etnikai hovatartozás is befolyásolja a termékenységi beavatkozások sikerét
Nem csak az életmód és a kor számít, hanem az etnikum is: a fehér brit nők a mesterséges megtermékenyítést követően sokkal nagyobb eséllyel szülnek élő magzatot, mint a fehér ír, a kelet-ázsiai indiai, a kelet-ázsiai bangladesi, a kelet-ázsiai pakisztáni és a fekete afrikai és más ázsiai nők – derül ki a Nottinghami Egyetem friss kutatásából.

A termékenységi (IVF) kezeléseken – többek között pl. a lombikbébi-programon – áteső nők teherbeesési esélyeit egy sor tényező befolyásolja, az azonban új információnak számít, hogy az etnikum is ebbe a kategóriába tartozik.


A kutatás során közel 39 ezer nő adatait vizsgálták, akik első körös IVF-kezelésen estek át vagy kriptoplazmás spermainjekciót kaptak 2000 és 2010 között. Ebből kiderült, hogy egyes etnikumok körében gyakoribbak a kezelést követő élveszülések, mint más csoportoknál.


A International Journal of Obstetrics and Gynaecology című szaklapban publikált vizsgálatban igen változatos etnikai összetételben vontak be nőket: fehér brit (73,39%), fehér ír (1,64%), fehér európai (8,27%), dél-ázsiai indiai (3,17%), dél-ázsiai bangladesi (0,27%), dél-ázsiai pakisztáni (2,27%), kínai ( 0,35%), Fekete brit (0,43%), fekete afrikai (2,27%), Fekete Karib-térségi (3,86%), a mediterrán-európai (0,37%), közel-keleti (0,44%), vegyes etnikumú (0,95%) és egyéb ázsiai ( 2,32%). A nők átlagos életkora 29,7 és 35,8 év között alakult. Az elemzés igen részletesen kitért a termékenység minden elemére, ide értve a sikeresen megtermékenyült petesejtek számát, a fejlődésnek indult embriók számát és végül az élveszületések számát, ami természetesen a legfontosabb kimenetei változója volt a vizsgálatnak.


Az élveszületési arány a fehér brit nők körében volt a legmagasabb (26,4%), megelőzve minden más nemzetiséget, például az íreket (17,4%) vagy a fekete afriaki nőket (17,1%) Ezek a különbségek még azután is megmaradtak, hogy a páciens korát, a férfi vagy női terméketlenség okát is figyelembe vették. Az egyes nemzetiségek között természetesen a megtermékenyítési folyamat egyes lépéseinek különbségét is mérték, így a szerzők szerint a jövőben egyes etnikumhoz tartozó páciensek esetén az IVF kezelést végző szakemberek még az eddigieknél is körültekintőbben járhatnak el a siker érdekében. A vizsgálat során – mintegy mellékes megfigyelésként – az is kiderült, hogy a policisztás ovárium szindróma a dél-ázsiai nők esetében gyakrabban befolyásolja a petesejt minőségét és az implantáció sikerét, mint más etnikumok esetén.


Forrás: Medipress -Fotó: Pixabay
2016 SZE 03 12:00:00/