Az izoflavon tartalmú ételek fogyasztása csökkentheti bizonyos melldaganatok mortalitását
Egy több mint 6000 amerikai és kanadai mellrákos nő adatait elemző tanulmány összefüggést talált az izoflavon tartalmú ételek (ezek az ösztrogénszerű vegyületek elsősorban a szójababban találhatók meg) fogyasztása és a halálos kimenetelű mellrákos betegségek számának csökkenése között. Ez a csökkenés csak a hormonreceptor negatív melldaganatos nőknél és azoknál a betegeknél volt megfigyelhető, akik nem részesültek endokrin terápiás kezelésben (mint pl: tamoxifen).
A Tufts University kutatócsapata által végzett tanulmányban Fang Fang Zhang, rákepidemiológus és csapata 6235 mellrákban szenvedő páciens adatait vetették alá alaposabb vizsgálatnak. A betegeket 4 csoportra osztották aszerint, hogy átlagosan mennyi izoflavon tartalmú ételt fogyasztottak mindennapjaikban. A 9,4 éves követéses vizsgálat végén arra a megállapításra jutottak, hogy az izoflavonokat legnagyobb mennyiségben fogyasztó nők halálozási rátája 21%-kal alacsonyabbnak mutatkozott, mint a legkevesebb izoflavont fogyasztóknál.

Bár ez a különbség nagyon látványos volt, Zhang mégis úgy nyilatkozott, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyniuk az egyéb életstílusbeli és szocioökonómiai tényezőket sem. Azok a nők ugyanis, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak izoflavon tartalmú ételeket, mindemellett összességében fiatalabbak és fizikailag aktívabbak voltak, nem voltak elhízva, mellőzték a dohányzást és az alkoholfogyasztást, műveltebbek voltak és egy nagy százalékuk ázsiai származású volt, melyek tulajdonságok étkezési szokásaiktól függetlenül is hatással lehettek az eredmények alakulására.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 09 10:00:00/