Az öregedés felgyorsulását okozza a menopauza
Két nemrégiben készült tanulmány is arra a megállapításra jutott, hogy a menopauza, illetve az azzal gyakran együtt járó álmatlanság, a nőknél felgyorsíthatja az öregedés folyamatát.

Amint arra a kutatásokat vezető Steve Horvath, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem David Geffen Orvosi Iskolájának professzora felhívta a figyelmet, a tudósok évtizedeken át vitatkoztak azon, hogy vajon a menopauza indítja be az öregedést, vagy fordítva, az öregedés hatására kezdődik a menopauza. Kicsit olyan ez, mint a tyúk vagy a tojás esete, ezért is gondolta úgy a professzor és csapata, hogy végére járnak ennek a kérdésnek.


Az első vizsgálat során az derült ki, hogy a menopauza nagyjából hat százalékkal felgyorsítja a sejtöregedés folyamatát, így például egy nő, akit korán, mondjuk, 42 évesen elér a menopauza, az ötvenéves korára biológiailag már egy évvel idősebb lesz, mint az a kortársa, aki csak ötvenévesen kezdett klimaxolni.


A második vizsgálat ezzel párhuzamosan azt mutatta ki, hogy a menopauzával gyakran együtt járó álmatlanság szintén gyorsítja a biológiai öregedés folyamatát, a nem elegendő alvás, vagy a folytonos felriadás, nehezen elalvás, korán felébredés ugyanis mind hatással lehetnek az ember biológiai órájára.


A vizsgálatokat több mint ötezer nő bevonásával végezték a szakemberek, a kutatás további részleteiről a Proceedings of National Academy of Sciences és a Biological Psychiatry című lapokban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 ÁPR 04 17:00:00/