Egy hajszálból megjósolható a lombikbébi kezelés sikeressége
A hajban mért úgynevezett „stressz-hormon” (kortizol) szintje befolyásolja a lombikbébi program sikerességét. Az emelkedett kortizol szint egyharmadával csökkenti a sikeres in vitro fertilizáció (IVF, mesterséges megtermékenyítés) esélyét- állítják a University of Nottingham kutatói.

A kortizolszint mérése a hajból lehetővé teszi a megelőző 3-6 hónapra vonatkozó hormonális működés jellemzését, ezáltal sokkal megbízhatóbb képet nyújt a hormonális működésről, mint a vérből / nyálból vagy vizeletből nyert minták. Az utóbbiak ugyanis csak egy jóval rövidebb időszakról nyújtanak információt. A kortizol szintet – és ezáltal a megtermékenyülési valószínűséget – számos életmódbeli tényező befolyásolja, beleértve az étkezési szokásokat, a testmozgást, a koffein fogyasztást és leginkább a stressz szintet. A tudósok úgy gondolják, hogy a meddőségi kezelés előtti kortizol szint csökkentése szignifikánsan javítani tudja a beavatkozás eredményességét.


A University of Nottingham kutatói 135 nőt vizsgáltak, akiknek 60%-a lett várandós, sikeres IVF kezelést követően. Nyálmintáikból két napon keresztül mértek kortizol szintet- ébredéskor, ébredés után 30 perccel és este 10 órakor. Ezzel egyidejűleg közülük 88-an hajmintát is szolgáltattak „stressz-hormon” méréshez. A mintákat elemezve azt találták, hogy a nyálból való rövid-távú kortizol mérés nem mutatott összefüggést a kezelés sikerességével, míg a hajból mérhető hosszú távú hormonszint igen.


Az IVF sikerességét az életkor, a testtömeg-index, a kinyert és megtermékenyített petesejtek száma is befolyásolja. Miután ezeket a fatorokat figyelembe vették a vizsgált személyeken azt találták, hogy ezeken túlmenően a kortizol szintje 27%-ban befolyásolja az IVF kimenetelét.

Dr Adam Massey, az egyetem kutatója elmondta, hogy bár számos tényező ismert, mely befolyásolja a meddőségi kezelés sikerességét, még továbbra is vannak kérdőjelek. A kutatásból nyert adatokból pedig kiderül, hogy az IVF sikerességének a kulcsa lehet, a páciensek kortizol szintjének optimalizálása, egy hónappal a beavatkozást megelőzően.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 26 09:00:00/