Hamarosan a kemoterápia sem teszi majd meddővé a nőket?
Sok nő számára jelenthet megkönnyebbülést az az újfajta eljárás, amellyel megelőzhető, hogy kemoterápiás kezelés hatására meddővé váljanak. Szakemberek felfedezték, hogyan menthetőek meg a petefészkek a mérgező gyógyszerek hatásai elől.
A 24 éves Moaza Al Matrooshi az első nő a világon, aki úgy adott életet gyermekének, hogy egyik petefészkét még kilencéves korában eltávolították, mivel csontvelőátültetésre volt szüksége, amit kemoterápiás kezelés előzött meg. A szakemberek az eltávolított szerv egyes szövetdarabjait később visszaültették a nőbe, aki a kemoterápia miatt ugyan meddővé vált, ám a szövetátültetésnek köszönhetően a hormonszintje helyreállt, és ismét megindult nála a peteérés.

Mindez azt jelenti, hogy azok a nők, akik valamilyen súlyos betegség okán lefagyasztják a petefészküket, már nem csupán abban bízhatnak, hogy így néhány petesejtet megmenthetnek a maguk számára, hanem abban, hogy a petefészkük működése is ismét helyreállhat.

A kutatást vezető Blanche Capel professzor a forradalmi eredményekről a Brit Meddőségi Társaság Edinburghben megrendezett konferenciáján számolt be az érdeklődőknek, ahol azt is kifejtette, hogy ha sikerül rájönni, mi az a mechanizmus, ami lehetővé teszi, hogy a visszaültetett szövet hatására újra éledjen a petefészek, remélhetőleg egy olyan gyógyszert is ki tudnak majd fejleszteni, amellyel ugyanez az eredmény érhető el.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 13 16:00:00/