Hőhullámok, hangulatingadozások?
Egy új kutatás szerint azok a nők, akik az éjszaka folyamán hőhullámoktól szenvednek, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak magukon enyhe depressziós tüneteket a klimax során.

A kutatásban 29 egészséges, menopausa előtt lévő, 18 és 45 év közötti nő vett részt, akiknek gyógyszer segítségével csökkentették az ösztrogén szintjét, ezzel menopausát utánozva 4 hétig. Azok, akiknek az éjszaka folyamán gyakran hőhullámaik voltak, nagyobb valószínűséggel számoltak be enyhe depressziós tünetekről, mint azok, akiknek nem vagy csak ritkán volt.


Azonban a hangulatingadozások nem változtak párhuzamosan a hőhullámok pontos számával.

Az alvás megszakítása is összefüggésben volt a depressziós tünetek magasabb rizikójával. A nappali hőhullámok nem voltak hatással a hangulatra az új kutatás szerint, melyet a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című kiadványban publikáltak online. „Az éjszakai hőhullámok hozzájárultak azon nők hangulatzavarához, akiknek az ösztrogén szintje alacsonyabb” – nyilatkozta a kutatás első szerzője, Dr. Hadine Joffe.


„Az eredmények azon nőknek, akik éjszakai hőhullámoktól szenvednek, s emiatt megszakításokkal alszanak, ajánlja, hogy hangulatzavar irányába is vizsgálva legyenek” – tette hozzá Joffe. „A hangulatzavar tüneteinek bármilyen kezelése meg kell, hogy célozza az alvást és az éjszakai hőhullámokat.”


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 18 16:00:00/