Menopauza: minden második nő hüvelyi kellemetlenségektől szenved
A menopauzás nők fele szenved a hüvely vagy a vulva környékén jelentkező tünetektől. Néha komoly kismedencei betegség is kialakulhat és a tünetek gyakran befolyásolják a nők érzelmi és szexuális életét.

45 éves kortól, a nők ki vannak téve a hormonális egyensúly felbolydulásának. A menopauza és a velejáró változások befolyásolják a testet, beleértve az intim szférát. A klimaxos nők fele hüvelyi problémáktól szenved, állítja a Geisel és a Yale egyetemek nőgyógyászai és szülész szakorvosai tanulmányukban. Munkájuk a Menopauza című szakfolyóiratban jelent meg.

A gyakran emlegetett hüvelyszárazság

A tanulmányhoz, a kutatók 358 menopauzás nővel töltettek ki kérdőívet azokról a kellemetlenségekről, amelyeket a hüvelyük vagy szeméremtestük környékén érzékelnek. Hét tünetet céloztak: viszketés, égő érzés, fájdalom, irritáció, szárazság, folyás és szagok. Eredmény: a nők 51%-ánál fennállt legalább az egyik tünet, a leggyakoribb a hüvelyi szárazság volt (35,8%). A nők 10%-a arról számolt be, hogy a hét tünetből öt fennáll. Ezen tünetek következménye veszélyes lehet a medencefenék egészségre: genitális süllyedés (szervsüllyedés), húgyúti és anális inkontinencia vagy vizelési panasz (vizelési nehézség).

Hatással van a mindennapokra

A kutatók megpróbálták összekapcsolni a tüneteket azokkal a kellemetlenségekkel, amelyeket a nők napi rutinjában, érzelmi és szexuális életében okozhat. A legalább egy hüvelyi vagy szeméremtesti kellemetlenségről beszámoló nők 40%-a említette, hogy érzelmileg érintett és közel egyharmada panaszkodott az életmódra gyakorolt negatív hatásról. A következmények, még nehezebbnek tűnnek: a szexuálisan aktív menopauzás nők 75%-a beszélt arról, hogy a panaszok kihatással vannak szexuális életükre.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Denis Bocquet (Flickr.com)
2016 JAN 06 22:31:49/