Miért érdemes edzeniük az emlőrák túlélőinek?
A túl nagymértékű stressz memóriazavarokhoz vezethet az emlődaganat túlélői esetében, egy friss kutatás szerint azonban a testmozgás segít.

„Kiderítettük, hogy a közepes-intenzív testmozgás pszichológiailag kedvezően hat a nőkre, ez pedig segít a memóriájuknak” – mondta a Psycho-Oncology július 8-i számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Siobhan Phillips, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának munkatársa.


A rák utáni memóriazavarokat, amelyeket a kemoterápiának vagy a sugárterápiának tulajdonítanak, a szakemberek gyakran csak „kemo-agy” néven emlegetik. Phillips azonban elmondta, hogy az új kutatási eredmények arra utalnak, hogy a betegek által panaszolt memóriazavarok részben érzelmi eredetűek lehetnek.


„Ezek a nők félnek, stresszesek, kimerültek, érzelmileg kifacsartak, és alacsony az önbecsülésük, ami mentálisan nagy terhet róhat rájuk, és oda vezethet, hogy memóriazavarokat észlelnek” – magyarázta a szakértő.


A kutatáshoz több mint 1800 emlőrák túlélőtől gyűjtöttek be önbevalláson alapuló adatokat a memóriaműködéssel és a testmozgással kapcsolatban, és közülük 362 nő hordott gyorsulásmérő eszközt is mozgásteljesítménye mérésére. Mindkét csoportban az derült ki, hogy a közepes vagy intenzív testedzés (például gyors séta, kerékpározás, kocogás vagy csoportos torna) enyhítette a stresszt és a kimerültséget. Ez pedig a kutatók szerint pszichológiai előnyökkel jár, és a memória jobb működéséhez vezet.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 MÁR 17 10:00:00/