Műtéttel az meddőség ellen
Amikor az ember műtétre készül, az orvosok automatikusan figyelmeztetik a veszélyekre. Arról azonban viszonylag ritkán esik szó, hogy milyen pozitív mellékhatásai lehetnek annak, ha valaki kés alá fekszik.

A Dundee University és a University College London munkatársai felfedezték, hogy azok a nők, akiknek a vakbelét eltávolították, könnyebben esnek teherbe. A szakemberek több mint 400 ezer termékeny korban lévő nőt vizsgáltak 15 éven keresztül, és megállapították, hogy 100 vakbéllel rendelkező terhes nőre 134 olyan jut, akinek korábban már eltávolították ezt a szervét.


A szakemberek szerint ennek oka az lehet, hogy a vakbélben gyakran fordulnak elő olyan alacsony szintű fertőzések, amelyeket az ember nem is érzékel, ezek ugyanakkor a méhre is hatással lehetnek. A kutatást végző tudósok szerint ezek a nők sokkal könnyebben teherbe esnek, mint kortársaik, mert a fertőzés folyamatosan kis mértékű gyulladást tart fenn a szervezetben. Korábban a szakemberek úgy gondolták, hogy a műtéti heg illetve a végzett beavatkozás hatására a teherbe esés valószínűsége csökken.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 SZE 22 16:00:00/