Nem táplálkoznak egészségesen a várandős nők
Noha az emberek többsége ma már tisztában van vele, hogy a terhesség alatt különösen fontos az egészséges táplálkozás, egy nemrégiben végzett kutatás szerint az amerikai nők többsége – közülük is elsősorban a hispánok, a feketék és a kevésbé tanultak – mégsem figyel oda arra, hogy mit eszik a várandóssága alatt.
Amint arról a kutatást vezető Lisa Bodnar, a Pittsburgh Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársa beszámolt, az egészséges étrend a kismamáknál csökkenti az elhízás, a magas vérnyomás, a magzati növekedési rendellenesség, valamint a koraszülés kockázatát, ráadásul ez szinte az egyetlen olyan tényező, amit mi magunk is befolyásolni tudunk.

A vizsgálat során Bodnar és munkatársai több mint 7500 terhes nőt kísértek figyelemmel, akiknek az étrendjét 12 szempont alapján értékelték ki. Az eredmények azt mutatták, hogy a fehér nők közel egynegyede esett a pontozás alapján a felső egyötödbe, míg a hispán nőknél ez az arány csupán 14 százalék volt, a feketéknél pedig mindössze 5. A vizsgálatból az is kiderült, hogy minél magasabban képzett volt valaki, annál több pontot ért el ezen a skálán, ugyanakkor az ideális tartományba etnikumtól függetlenül senki nem esett bele.

A vizsgálat további részleteiről a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 22 17:00:00/