Országossá terjesztik ki az Anyák háza programot
Pályázat útján országossá terjesztik ki az Anyák háza programot, amelynek célja, hogy a budapesti és a vidéki gyermekkórházakban, gyermekosztályokon a szülő végig beteg gyermeke mellett maradhasson, méltó körülmények között - jelentette be Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

 A főigazgató elmondta, az intézményben 2015-től egyedülálló kezdeményezésként működik a szülőknek szállást biztosító Anyák háza, és ez alatt az idő alatt 150 család vette igénybe a szolgáltatást. 
    Mint mondta, a gyermek jobban gyógyul, ha valamelyik szülő jelen van, azonban ehhez méltó és kulturált körülményeket kell kialakítani.
    Hozzátette: pályázni június 15-ig lehet, a pályázatot kiíró és az Anyák háza programot finanszírozó svéd SCA Hygiene Products Kft. támogatásával két nyertes pályázó 5-5 millió forintot fog elnyerni.
    Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár azt mondta, ez a pályázat még egy lépés a családbarát ország és egészségügy felé.
    Amikor egy gyermek beteg és tartós kórházi ellátásra szorul, azt az egész család megszenvedi, így ilyenkor még inkább oda kell figyelni a családokra - tette hozzá.
    Az államtitkár bízik abban, hogy ez a kezdeményezés országossá növi ki magát, és az elkövetkező években mindenhol méltó körülményeket tudnak kialakítani a szülőknek gyermekük kórházi tartózkodásának idejére.
    Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy 40 százalékkal kell emelni az olyan férőhelyek számát, amelyeket szülők vehetnek igénybe gyermekük gyógykezelésének idejére. Hozzátette: jelenleg 1133 olyan ágy van, ahol a szülő a gyermekével lehet, ebből 829 férőhely a kórtermeken belül található.
    Az államtitkár kérdésre válaszolva azt mondta, jelenleg száz olyan ágy van országszerte, amelyet egykor az aktív ellátásban használtak, de most akár szülői férőhellyé "alakítható".
    Bencze János, a Bethesda Kórház Alapítvány diakónia igazgatója arról beszélt, hogy a Bethesda kórházba - bizonyos szakterületeket tekintve - az ország távoli pontjáról is érkeznek beteg gyermekek, akikhez a szülő csak nagy nehézségek árán tud a fővárosba utazni. Ezért alakították ki a kórház területén az egykori diakonisszaházból az Anyák házát, ahol a szülő kulturált körülmények között pihenhet.
    Molnár László, a svéd SCA Hygiene Products Kft. divízióigazgatója elmondta, az elmúlt másfél év tapasztalatára hagyatkozva döntöttek úgy, hogy országossá terjesztik ki a programot.
    A pályázatra a jelentkezéseket magyarországi gyermekkórházaktól, gyermekklinikáktól, alapítványoktól és civil szervezetektől várják.
Forrás MTI.hu

2017 MÁJ 31 14:58:00/