Skizofréniát okoz az utódnál, ha az anya terhesen dohányzik?
Egy friss kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy az anya terhesség alatti dohányzása az utódnál megnövelheti a skizofrénia kialakulásának kockázatát.

Amint azt a kutatást vezető dr. Solja Niemela, a finnországi Oulu Egyetem pszichiáter professzora kifejtette, ez az eddigi legnagyobb vizsgálat, amely összefüggést talált a fenti két dolog között, és az első olyan kutatás, amely során vérmintából mutatták ki a magzat nikotinnal való érintkezését, nem csupán az anyák beszámolóira hagyatkoztak. A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy a nikotin egyedül bizonyára nem okolható a skizofréniáért, hiszen annak kialakulásában genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak.


Korábbi vizsgálatok már rámutattak, hogy a nyugati országokban a várandós nők 12-25 százaléka dohányzik, ami azért veszélyes, mert a nikotin a méhlepényen keresztül bejut a magzat véráramába, ezáltal olyan komplikációkat idézhet elő, melyek a születendő gyermek agyára is befolyással vannak.


A mostani vizsgálat során Niemela és munkatárai közel 1000 finn tizenévest és fiatal felnőttet kísértek figyelemmel, akiknél skizofréniát diagnosztizáltak. Valamennyi esetben begyűjtötték az anya terhesség során leadott vérmintájának adatait, és abban a kotinin szintjét vizsgálták, ami a szervezetet ért nikotinmennyiséget jelzi. Az eredmények azt mutatták, hogy akiknél ez a mérték magas volt, azoknál 38 százalékkal nőtt meg a skizofrénia kialakulásának kockázata.


A szakemberek arról is beszámoltak, hogy a születés utáni passzív dohányzás skizofréniára gyakorolt hatását nem tudták mérni, de azt biztosan lehet tudni, hogy a méhen beüli nikotinnak kitettség sokkal ártalmasabb, mint a későbbi „füstszívás”.

További részletekről az American Journal of Psychiatry lapjain olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 08 16:00:00/