Számos idős páciens több olyan gyógyszert is szed, amely hatással van agyműködésre
Fokozatosan növekszik azoknak az idős embereknek a száma, akik három vagy akár annál is több olyan gyógyszert szednek, amely hatással van agyműködésükre – derül ki egy friss kutatásból.
A U.S. Centers for Disease Control and Prevention adatait elemző kutatás azt vizsgálta, hogy az idősek milyen opioid fájdalomcsillapítókat, antidepresszánsokat, nyugtatókat és antipszichotikus szereket szednek. A kutatásban ezúttal 65 évesnél idősebb emberek adatai kerültek górcső alá, és kiderült, hogy az Egyesült Államokban 2004 és 2013 között megduplázódott azoknak a száma, akik az agyműködésre is hatással bíró gyógyszereket fogyasztanak (és feltehetőleg más országokban is emelkedett a több gyógyszert szedők száma).

A becslések szerint évente nagyjából 3,7 millió olyan idős amerikai ember tesz látogatást az orvosnál, akik három vagy annál is több ilyen gyógyszert szednek. Különösen a vidéken élő idősek érintettek, ebben a körben mintegy megháromszorozódott ezeknek a szereknek a fogyasztása.

Ezek a jobbára központi idegrendszerre ható gyógyszerek igen problémásak lehetnek, mivel hatásukra a páciens akár el is eshet, ami bizonyos kor felett már súlyos sérülésekkel járhat. Számos esetben az autó vezetése is bizonytalanná válik, illetve gyakorik a koncentrációs problémák és a memóriazavar is.

A szakemberek szerint fontos, hogy az orvos minden újabb gyógyszer felírásakor felmérje, hogy mi az, amit a páciens már szed, és ennek megfelelően mérlegeljen, hiszen csak így kerülhetők el bizonyos balesetek és kognitív problémák.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 20 09:00:00/