Talán mégsem a terhesség, hanem az anyaság hízlal
Bár a nők már régóta a várandósságot hibáztatják a plusz kilóikért, amik a baba születése után maradnak, egy új tanulmány szerint azonban inkább az anyaság lehet a felelős értük. A kutatók szerint a súlygyarapodás egy évvel a szülés után gyorsul fel.
„Azt találtuk, hogy egy-két évvel a szülés után nem volt kimutatható különbség – ami a súlygyarapodást illeti – a gyermekes és gyermektelen nők között.” – mondta a kutatás vezetője, Olga Yakusheva (University of Michigan, Ann Arbor). „Időben azonban továbbhaladva, az látszik, hogy a gyermekes nők esetében sokkal jobban felgyorsul a súlygyarapodás, a gyermektelenekhez képest.”

“Az anyák hajlamosak a gyermek igényeit előtérbe helyezni, így kevesebbet mozognak, nem vigyáznak magukra. Sokszor nagyon kicsi dolgokon múlik – a maradékot mindig megeszik a gyermek tányérjáról, több időt töltenek ülve, mikor a gyermekkel olvasnak vagy filmet néznek.” – fogalmazott a szakember.

A kutatók az átlagos súlygyarapodást vizsgálva azt találták, hogy míg a gyermektelen nőknél az átlagos évi súlygyarapodás 1,94 font volt (kb. egy kg), addig a gyermekeseknél ez a szám 2,89 font volt (kb. 1,5 kg).

Jennifer Temple, a University at Buffalo’s School of Public Health and Health Professions docense szerint a nők nem számíthatnak arra, hogy visszatérnek a terhesség előtti súlyukhoz. A súlygyarapodásba ugyanis bele kell kalkulálni az eltelt időt (az öregedést) is. Lehet azonban lassítani a folyamatot. A szoptatás segíthet, ezzel akár 500 plusz kalóriát égethet el naponta az újdonsült anyuka.

Eredményeiket a  Women’s Health Issues folyóiratban közölték.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 01 17:00:00/