Tovább élnek azok a nők, akiknél a menstruáció későn kezdődik, és későn múlik el
Egy nemrégiben végzett vizsgálat során kiderült, hogy azok a nők, akik később kezdtek menstruálni, és akiknél a menopauza is később kezdődött, nagyobb valószínűséggel élik meg a 90. életévüket.

Amint arról a kutatást vezető Aladdin Shadyab, a Kalifornia Egyetem San Diego Orvosi Iskolájának munkatársa beszámolt, akik 12 évesen vagy annál később kezdenek menstruálni és akiknél a menopauza ötven éves korukban, vagy még később indul, így több mint 40 termékeny évük van, ami nagyban növeli a várható élettartamukat is.


A vizsgálat során több mint 16 000 amerikai nőt kísértek figyelemmel, akik közül 55 százalék megérte a 90. életévét is. A szakemberek megállapították, hogy azokat, akiknél a menstruáció – és aztán a menopauza is – később kezdődött, kevésbé érintettek bizonyos betegségek, például a koszorúér betegség, emellett a dohányzás és a cukorbetegség is kevésbé volt jellemző rájuk. A dohányzás árt a szív- és érrendszernek, illetve a petefészkeknek is, így a menopauza korai elindulását is okozhatja, viszont akiknél később kezdődik a menopauza, azok tovább lesznek termékenyek, és ez csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.


Shadyab hozzátette, hogy a mostani vizsgálata még csak a kezdete annak a kutatássorozatnak, amivel azt szeretné kideríteni, mi lehet a hosszú élet titka. A vizsgálat további részleteiről a Menopause című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 03 09:00:00/