Végre tudjuk, miért fáznak a nők jobban, mint a férfiak
A női test úgy működik, hogy a test középpontjában gyűjti össze a hőt, így az ujjak és a lábujjak hamarabb kezdenek fázni hideg időben. Ez az oka – többek között – annak, hogy az irodában a nők folyton fáznak, és otthon, a takaró alatt is gyakran találkozik hideg lábujjakkal párjuk. 

A nők belső hőmérséklete magasabb, így levesebb hő jut a végtagokhoz, ráadásul a testzsír-arány is magasabb, aminek következtében a hő belül marad, derül ki a Science Dump friss kutatásából.

A férfiak ezzel szemben izmosabbak, aminek következtében a hő jobban eloszlik a testben, illetve könnyebben le is hűlnek, mindez pedig gyorsabb anyagcserét eredményez. Amikor az étel megemésztődik, a testünk extra energiához jut, ez pedig hőt termel.


Azok a nők, akik egy irodában ülve töltik napjaikat, átlagosan 35 százalékkal lassabb anyagcserével rendelkeznek, mint a férfiak, vagyis jóval kevesebb hő termelődik a folyamat során, így aztán teljesen érthető, hogy fáznak.


Más oka is van annak, hogy rendszerint áll a bál az irodákban a légkondi miatt a férfiak és a nők között: az ösztrogén hatására a vér sűrűbb, és a véráramlás lassabb, így megint csak rosszabbul oszlik el a hő a testben. A menstruációs ciklus hatására aztán a testhőmérséklet is folyton 36,9 és 37,4 fok között ingadozik, míg a férfiaknál egy állandó 37 fokról beszélhetünk.


Hiába fognak a nők mindig is jobban fázni, mint a férfiak, az állandó didergés réteges öltözködéssel, bőséges, zsírban gazdag étkezéssel és gyakori testmozgással szerencsére elkerülhető.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 25 12:00:00/