Visszatérő vetélés: az aszpirin segíthet!
A vetélés gyakori és tragikus esemény egy nő és a partnere életében. Úgy tűnik, hogy napi egy tabletta aszpirin bevételével megelőzhető az ismétlődése.
A beavatkozás azoknál a nőknél lehet hatásos, akiknek magas egy bizonyos gyulladásos marker szintje a vérükben és már elvesztettek korábban egy magzatot – állítja a US National Institute of Child Health és Human Development (NICHD) kutatócsoportja.

A kutatásba 1200, 18 és 40 év közötti nőt vontak be, akiknek korábban volt vetélésük és próbáltak ismét teherbe esni, 55%-uknak sikerült élő újszülöttet világra hozniuk.  A vizsgálatot Lindsey Sjaardam, a NICHD kutatója vezette.

A várandós nők vérmintáiból CRP (C-reactive protein) szintet határoztak meg a  8., 20., és 36. héten. Ez a fehérje rendszerszintű gyulladást jelez, melyet az aszpirin ellensúlyozni tud. A nők egy csoportja naponta részesült alacsony dózisú (81 milligramm) aszpirin kezelésben, másik csoportjuk pedig placebot kapott.S

Szignifikáns különbség volt kimutatható a két csoport élveszületési rátái között, azoknál nőknél, akiknek magas volt a CRP szintjük. A placebot szedők esetén a mutató 44%, az aszpirint szedőknél 59% volt. Az aszpirin jelentősen csökkentette a vér CRP szintjét.

„Habár az eredmények rendkívül ígéretesek, további kutatásokra van még szükség, hogy bebizonyítsuk a gyulladás hatását a teherbeesésre és a terhesség fenntartására.” – tette hohzzá Dr. Jill Rabin, a tanulmány társ-vezetője.

Eredményeiket a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism folyóiratban publikálták.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 21 16:10:00/