Jövőre tervezik az Egyesült Államok első péniszátültetéseit
A Johns Hopkins Egyetem sebészei azt tervezik, holy 2016-ban végrehajtanak 60 pénisztranszplantációt - ilyen jellegű beavatkozást sosem végeztek korábban az Egyesült Államokban. Az első páciens egy Afganisztánban megsérült katona. 

A páciensek olyan veterán katonák, akik genitális sérülést szenvedtek, amelynek következtében részben vagy teljesen elvesztették péniszüket és heréiket. A donorszerveket elhunytak biztosítják, és az orvosok arra számítanak, hogy az új szerv hónapokon belül működőképes lehet, azaz képes érzékelés közvetítésére valamint vizeletürítésre, sőt, a teljes felgyógyulást követően szexre is alkalmas lehet. 


A 12 órás műtét során a sebészek 2-6 ideget és 6-7 vénát kötnek össze. A páciensek pár héten belül képesek lehetnek az önálló vizeletürítésre, de a további funkciók visszatéréséhez több időre lesz szükség.  A nemi működés kialakulásához a páciens idegeinek bele kell nőniük a donorszervbe, ennek időtartama a sérülés mértékétől függ, mivel az idegek kb. 2,5 centimétert nőhetnek egy hónap alatt. 


A sikeres műtétet követően gyógyszeres kezeléssel előzik meg az új szerv kilökődését azáltal, hogy meggátolják, hogy az immunrendszer megtámadja az új szervet. Ezeknek a gyógyszereknek mellékhatásai lehetnek, a kezelt páciensek magasabb fertőzésveszélynek és rák kockázatának teszik ki magukat. 


A sebészeti eljárás még nagyon kísérleti fázisban tart. Eddig még csak két hasonló beavatkozást hajtottak végre a világon: 2006-ban Kínában egy sikertelen, és 2014-ben Dél-Afrikában egy sikeres műtétről tudni. A Johns Hopkins Egyetem 60 ilyen szervátültetésre kapott engedélyt és az eredményeket alapos vizsgálatnak vetik alá. Pozitív eredmények esetén elképzelhető, hogy a műtétet felveszik a rutinbeavatkozások közé.


A közelmúltbéli afganisztáni harcok során a harci sebesülések 12 százaléka volt genitális jellegű. Az katonai sebesüléseit nyilvántartó egyesült államokbeli hivatal szerint 1367 katonai szolgálatot teljesítő férfi szenvedett ezen harcok során genitális sérüllést. 


“Nem hallani vagy olvasni túl gyakran ezekről a genitális sérülésekről.” - nyilatkozta a The New York Timesnak Dr W. P. Andrew Lee, a Johns Hopkins Egyetem plasztikai és helyreállító sebészeti osztályának vezetője. “Úgy gondolom, indenki egyetért abban, mindennél megrázóbb egy fiatal katona számára, ha súlyosan roncsolódott medencetájékkal kell hazatérnie huszonéves fiatalemberként.”


Forrás: www.iflscience.com - fotó: Andrea Puggioni (flickr.com)
2015 DEC 14 21:17:00/